NA TUJEM

Želi, da na sodišče v München pride Kučan

Objavljeno 22. maj 2015 10.59 | Posodobljeno 22. maj 2015 11.15 | Piše: STA, T. L.

Roman Leljak je na sodišču v Münchnu predlagal, da zaslišijo tudi Milana Kučana in Igorja Dolanca, sina Staneta Dolanca.

Milan Kučan.

ZAGREB, MÜNCHEN – Na sodišču v Münchnu je v sodnem procesu proti nekdanjima šefoma hrvaškega SDV Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaču ta teden pričal tudi slovenski publicist Roman Leljak. Kot je danes povedal za Demokracijo, je pričanje trajalo tri dni, na njem pa je predlagal, da sodišče zasliši tudi Milana Kučana in Igorja Dolanca, sina Staneta Dolanca.

Kot je za omenjeni tednik dejal Leljak, je sodišču povedal, da so vse likvidacije jugoslovanske Službe državne varnosti (SDV) izvajale republiške službe, kot tudi, da so se vse akcije vodile na ravni republik, zvezna služba pa jih je le koordinirala.

Obramba skuša namreč po besedah Leljaka dokazati, da emigranta Stjepana Đurekovića leta 1983 ni umorila hrvaška služba, ampak da je to naredila zvezna. »Zvezna služba ni imela operativnih možnosti, in to sem tudi jasno, z dokumenti, pravilniki in raznimi navodili, dokazal,« je dejal.

Kučana je za zaslišanje predlagal, ker je SDV delal na podlagi zakonov, ki jih je sprejela skupščina SFRJ, ter na osnovi smernic centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije, katerega član je bil tudi Kučan. Igorja Dolanca pa je za zaslišanje predlagal, ker je vodil Đurekovićev dosje.

Povedal je še, da je najprej nastopal kot priča, po nekajurnem zaslišanju pa se je sodišče odločilo, da njegov status spremeni v izvedenca. Sodni senat naj bi bil po njegovih besedah najbolj presenetil z nedavno predstavljeno knjigo Zbrana dela udbovca Janeza Zemljariča, ki vsebuje letni program dela SDV za leto 1975.

Sojenje Perkoviću in Mustaču se je na deželnem sodišču v Münchnu začelo oktobra lani zaradi njune domnevne vpletenosti v umor hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983.

Deli s prijatelji