VSE POD NADZOROM

Železna lady pazljiva tudi pri svoji garderobi

Objavljeno 22. julij 2015 11.45 | Posodobljeno 22. julij 2015 11.45 | Piše: E. B.
Ključne besede: Margaret Thatcher

Margaret Thatcher je skrbno načrtovala vsako potezo, tudi modno.

Ne le politične poteze, pri vodenju tako pomembne države, kraljevine povrhu, ima izjemno vlogo pač tudi nastop. Margaret Thatcher ni bila le železna lady, temveč tudi izjemno elegantna gospa in modna ikona, ki je za svojo garderobo med službenimi obiski najraje skrbela kar sama.

To dokazujejo novoodkriti dokumenti iz državnih arhivov, v katerih je zapisano, da je nekdanja britanska premierka do potankosti načrtovala, katero obleko bo nosila med azijsko turnejo, med katero je obiskala Indijo, Šrilanko, Singapur, Malezijo, Indonezijo in Brunej. Med natrpanim urnikom sestankov, govorov in banketov se je tako znašel seznam elegantnih oprav, denimo »tiste z belimi cvetovi, v barvi fuksije, modro-zlate žametne, črne čipkaste, z zlatim ovratnikom, modre svilene in bleščeče črne«. »Ne sme manjkati bombaž,« je vroče in vlažne podnebne razmere pravilno predvidela premierka in si kovček napolnila tudi z lahkotnimi oblačili, »med delovno večerjo v Indiji pa bom vsekakor nosila vijolično bluzo«, je še navedla. Thatcherjeva je vso kariero upoštevala mnenje moža Denisa, ki je ženo zelo rad videl v živahnih barvah, izjemno pa je cenila tudi mnenje svojega zvestega in predanega tiskovnega predstavnika ter največjega propagandista njene vladavine, novinarja Bernarda Inghama, ki je o železni dami spisal številne spomine. Svojo nadrejeno je cenil predvsem zaradi svežine in vztrajnosti, ki sta obstali vsa dolga leta na oblasti, medtem ko so druge politične osebnosti pogosto utonile zaradi lastne zdolgočasenosti. Prav on naj bi bil zaslužen za to, da je premierka uspešno ohranjala tako avtoritativno držo in zaupanje večinoma moških sodelavcev.

Novoodkriti dokumenti razkrivajo tudi premierkine napete odnose z vodjo konservativcev v parlamentu Normanom Tebbitom, ki ga je lady po dolgoletnem sodelovanju in kljub nekdanjemu tesnemu zavezništvu označila za navadnega nergača, njene poskuse ureditve odnosov s Savdijci, pritiske na britansko tožilstvo, da obračuna z domnevnimi atentatorji na Indiro Ghandi, in prizadevanje za odpravo okrutnega režima v lačni Etiopiji.

Deli s prijatelji