SVARILO

»Zdrsnili smo v čase nove hladne vojne«

Objavljeno 13. februar 2016 13.38 | Posodobljeno 13. februar 2016 13.37 | Piše: STA, Mo. S.

Dmitrij Medvedjev meni, da Natova politika ostaja neprijazna in zaprta do Rusije.

Na odnose med Rusijo in zahodom vpliva tudi konflikt v Siriji.

MÜNCHEN – Ruski premier Dmitrij Medvedjev vidi Rusijo in zahodne države v novi hladni vojni. »Zdrsnili smo v čase nove hladne vojne,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril v današnji razpravi na varnostni konferenci v Münchnu.

Politika zveze Nato po besedah Medvedjeva »ostaja neprijazna in zaprta do Rusije. Skoraj vsakodnevno smo označeni za največjo grožnjo Natu kot celoti ali ločeno za Evropo ali Ameriko ali druge države.«

Pas izključenosti, ne prijateljev

Evropski politiki so po njegovih besedah menili, da je oblikovanje t. i. prijateljskega pasu na robu EU lahko jamstvo za varnost. »In kaj je rezultat? Ne pas prijateljev, ampak pas izključenosti,« je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. »Težko je vzpostaviti zaupanje, a moramo se tega lotiti. Naša mnenja se razlikujejo, a ne tako kot pred 40 leti, ko je v Evropi stal zid,« je še dodal.

Odnosi med Rusijo in zahodnimi državami so se v zadnjih dveh letih zaostrili, med drugim zaradi različnega pogleda na Ukrajino in Sirijo. V zvezi s konfliktom v Siriji je Medvedjev danes obljubil konstruktivno vlogo svoje države. »Še naprej bomo uresničevali skupne mirovne pobude,« je dodal.

V razpravi je sodeloval tudi francoski premier Manuel Valls, ki je pozval Rusijo, naj resno vzame pričakovano prekinitev ognja v Siriji. »Da bi dosegli mir, je treba ustaviti rusko bombardiranje sirskega prebivalstva,« je dejal. Dogovor svetovnih sil, ki so del mednarodne podporne skupine za Sirijo, o končanju sovražnosti v Siriji v tednu dni in okrepitvi dostopa do humanitarne pomoči je po besedah Vallsa sicer le prvi korak. »Treba je videti, kako se bo to uresničilo,« je dejal francoski premier.

Deli s prijatelji