NE VEDO, ZAKAJ

Zdravniki v temi: po sto letih udarila nevarna bolezen

Objavljeno 31. marec 2016 10.19 | Posodobljeno 30. marec 2016 13.28 | Piše: T. L.

Vsak teden se pojavi okoli 600 novih primerov bolezni med otroki, zdravniki pa ne poznajo vzroka.

Fotografija je simbolična.

LONDON – Bolezen, ki je bila ena od vodilnih dejavnikov smrti v viktorijanski Veliki Britaniji, se znova širi. Gre za nalezljivo otroško bolezen škrlatinko, ki danes na srečo ne velja več za smrtno bolezen in le redko povzroča dodatne zaplete. Kljub temu pa so zdravniki presenečeni, da se je bolezen znova pojavila v velikem obsegu. Zakaj je tako, ne vedo. Številke pa kažejo, v kolikšnem obsegu je bolezen zajela otroško otoško populacijo.

V šestih mesecih 6100 obolelih 

Škrlatinko povzroča bakterija Streptococcus pyogenes in največkrat napade majhne otroke z nekoliko slabšim imunskim sistemom. Primerjava števila obolelih kaže na skokovito rast: med septembrom 2013 in marcem 2014 so tako zabeležili 2830 primerov obolelih, medtem ko je ta številka med septembrom 2015 in marcem letos skočila na kar 6100 obolelih ob tem, da je bolezen zelo pogosta vse do sredine aprila. Lani je bilo potrjenih več kot 17.000 primerov tega obolenja, britanski časnik Independent pa še piše, da na Otoku vsak teden odkrijejo 600 novih primerov. Kar je najvišja številka, ki so jo oblasti zabeležile v zadnjih 50 letih. Prav tako ni odgovora, zakaj se je bolezen začela tako nenadoma širiti in v tako velikih korakih.

Škrlatinka je zelo nalezljiva bolezen in se večinoma razširja med otroki, ki so mlajši od deset let in prihajajo v stik v šolah, na otroških igriščih in podobnih krajih. Simptomi pogosto obsegajo rdeč kožni izpuščaj, ki se največkrat pojavi na značilnih mestih, kot so prsi, pazduhe, in se nato širi še na druge dele telesa. Za bolezen so značilni tudi pordel in zatečen jezik, glavobol in povišana telesna temperatura. 

Če se ne zdravi, lahko pripelje do pljučnice

Za škrlatinko zdravilo ne obstaja, bolezen pa se zdravi z antibiotiki, ki jih je treba jemati deset dni. V primeru, če se bolezni ne zdravi, pa lahko nastopijo različni zdravstveni zapleti in stanja, na primer pljučnica.

Zaradi nepojasnjenega porasta škrlatinke so zdravstvene oblasti starše spomnile na prepoznavne znake bolezni in jih pozvale, da pri otrocih, ki postanejo bolehni, pozorno spremljajo simptome. Če ti spominjajo na škrlatinko, naj takoj obiščejo zdravnika. 

Deli s prijatelji