VIRUS?

Zdravniki v šoku: imel je le vročino, a ga je smrt vzela pred njihovimi očmi

Objavljeno 22. januar 2015 19.09 | Posodobljeno 22. januar 2015 19.09 | Piše: T. L.

Najprej so mislili, da je bila za 37-letnika usodna gripa. Zdaj se je izkazalo, da ni tako, najverjetneje je za njegovo smrt kriv drug virus. Zdravniki pravijo, da tako hitrega poslabšanja stanja še niso videli.

Med zdravstvenimi delavci velja stroga higiena rok

SPLIT – »Ni imel kakšne bolezni, imel je le vročino in bil dvakrat pri svoji zdravnici. V soboto je odšel na urgenco. Dovolj je vprašanj, ne moremo odgovarjati. Pripravljamo pogreb.« To so besede strte mame 37-letnega Splitčana N. B., ki je po nenavadno hitrem poslabšanju zdravstvenega stanja v ponedeljek umrl v splitski bolnišnici. Družina je v šoku, 37-letnik je imel dva majhna otroka, stara 4 in 7 let. 

Zdravniki zdaj pravijo, da vse kaže, da je 37-letnik umrl za posledicami virusne infekcije. Čeprav so sprva sumili, da je prva letošnja žrtev gripe na Hrvaškem, pa je to v sredo zvečer ovrgla epidemiologinja Goranka Petrović, ki je dejala, da moški ni umrl za posledicami gripe, kaj je bil vzrok smrti, pa še ne vedo. Čakajo na dodatne izvide, ki bodo končani v dnevu ali dveh, poroča portal 24sata.hr. Čeprav naj bi bil za moškega najverjetneje usoden eden od še neznanih virusov, pa pravi, da preplah v javnosti ni potreben. 

Bitka za življenje

Zdravniki oddelka za intenzivno nego v splitski bolnišnici kljub naporom bolnikovega življenja niso mogli rešiti in je umrl v ponedeljek, potem ko so mu odpovedali organi. V bolnišnico je prispel v soboto okoli 10. ure, njegovo stanje pa se je hitro slabšalo. Že okoli 13. ure so ga morali priklopiti na respirator. Imel je povišano telesno temperaturo in vnetje pljuč, čez dan so naredili tri rentgenske posnetke in vsak od njih je pokazal slabšo sliko od prejšnje. 

Zdravnik, ki v bolnišnici dela že 30 let, pravi, da še nikoli ni videl bolnika, pri katerem bi se bolezen tako hitro razvijala. Najneverjetnejše je, da je k njim prišel zato, ker je že nekaj dni imel povišano temperaturo ... Z njim se je ukvarjalo 10 strokovnjakov z najrazličnejših medinskih področij, pa so bili vsi nemočni. V noči na nedeljo so bolniku odpovedale ledvice, v nedeljo pa še vsi drugi organi. Kljub sodobnim napravam in ukrepom mu niso mogli pomagati, njegovo življenje je v ponedeljek preprosto ugasnilo ...

Deli s prijatelji