DEŽEVNO

Zdaj se utapljajo naši sosedje

Objavljeno 14. november 2012 20.06 | Posodobljeno 14. november 2012 20.01 | Piše: E. B.

Benetke so pod vodo, deževje pa še ne bo ponehalo.

RIM, FIRENCE, BENETKE – Poplave še naprej pestijo sosednjo Italijo: že od prejšnjega tedna sta pod vodo Toskana in Umbrija, zaradi nevarnih razmer pa so sprožili preplah tudi v Benetkah in prestolnici, kjer se dviguje gladina Tibere, grozi pa tudi reka Aniene v Laziu.

V Toskani vojska s helikopterji

Grosseto, Arezzo in Siena so najbolj ogroženi, v Toskani pa je že posredovala vojska s helikopterjem, ki je s streh rešil več ujetih, in konjenico. Ujetim na varno pomagajo tudi reševalni čolni. Številni so pogrešani, več kot sto jih je moralo zapustiti domove tudi zaradi grožnje plazov, več kot tisoč gospodinjstev v Albinii in Orbetellu pa je brez električne oskrbe. Prava tragedija je prizadela Marsiliano blizu Grasseta, kjer se je zrušil most: pri tem je avtomobil zgrmel v globino, v njem pa so umrli uslužbenci elektroenergetskega podjetja Enel, dva moška in ženska, ki so očitno odpravljali napake na napeljavi. Več ljudi je kljub glasnim opozorilom, naj ne zapuščajo domov, obtičalo na poplavljenih toskanskih cestah in se tudi hudo poškodovalo: 73-letni voznik je umrl v svojem avtomobilu, potem ko je tega udaril val deroče vode in ga odnesel, v Capalbiu pa se je cesta sredi neznosnih razmer sesedla in v hudournik pognala še enega 73-letnika.

Potopljene Benetke

Na več odsekih je ohromljen tudi železniški promet, močno deževje, ki po napovedih še ne bo pojenjalo, pa potaplja tudi Benetke. Velik del zgodovinskega mesta naj bi bil namreč že pod vodo, ki je dosegla najvišjo gladino v zadnjih 140 letih in nevarno ogrozila krhko infrastrukturo. Poplave, ki so znova opomnile na neučinkovitost države pri prepotrebnem preventivnem delovanju in vlaganju v ustrezno zaščito, pa so v Benetkah očitno nova zanimivost za turiste: nekateri so namreč odvrgli oblačila in zaplavali po novem javnem kopališču – Markovem trgu.

Deli s prijatelji