SRDITI BOJI

ZDA v skrbeh, džihadisti tik pred zavzetjem turške meje

Objavljeno 09. oktober 2014 14.25 | Posodobljeno 09. oktober 2014 14.26 | Piše: STA, A. K.

Zračni napadi ne bodo rešili mesta Kobane pred zavzetjem džihadistov, so prepričani v Pentagonu.

Iz Rake prihajajo okrepitve.

KOBANI, WASHINGTON – Skrajneži Islamske države (IS) bodo po poročanju svetovnih medijev zelo kmalu zasedli mesto Kobani na meji s Turčijo. Čeprav kurdske milice še vedno nadzirajo večino mesta, uradniki v Pentagonu priznavajo, da lahko mesto kljub intenzivnim zračnim napadom še vedno pade.

Prihajajo okrepitve iz Rake

Vodja Kurdov v mestu Asya Abdullah je potrdil, da so skrajneži prišli do mesta in da tam potekajo srditi boji. Džihadisti so po njegovih besedah zelo blizu središča mesta, prav tako naj bi tja prihajale okrepitve iz Rake. Če mesto pade, bodo imeli skrajneži popoln nadzor nad daljšim pasom med sirsko-turško mejo, poroča Reuters.

Napadi iz zraka niso dovolj

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je v sredo obiskal Pentagon, se je odločil, da bodo IS napadali le iz zraka, za kar je prislužil številne kritike, saj je po dveh mesecih zračne ofenzive jasno, da je IS vse prej kot ohromljen. Skrajneži namreč nadzirajo skoraj vse ozemlje, ki so ga v Iraku in Siriji osvojili do avgusta.

Iz ameriške vojske so ob tem sporočili, da so v zračnih napadih uničili več oklepnih vozil IS, njihove zaloge in tudi nekaj stavb, ki jih skrajneži uporabljajo, a so kljub temu zaskrbljeni zaradi odločitve ameriškega predsednika. Tiskovni predstavnik Pentagona admiral John Kirby je dejal, da ZDA v Siriji nimajo sil, na katere bi se lahko zanesle, kot na primer v Iraku. »Zračni napadi ZDA ne bodo rešili mesta pred zavzetjem skrajnežev. Napadi na tleh bi bili veliko bolj učinkoviti, a na žalost nimamo pravih zaveznikov na sirskih tleh. To je dejstvo,« je povedal zaskrbljeni Kirby.

Prvi napadi Avstralije

V zračne napade pa se je prvič vključila Avstralija. Ponoči je vojaško letalo odvrglo dve bombi na cilj IS in se nato vrnilo v oporišče. Avstralija je del mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki od avgusta izvaja letalske napade na položaje IS v Iraku in Siriji.

Deli s prijatelji