NA LOVU

ZDA sporočajo Snowdnu: Hočemo te nazaj!

Objavljeno 17. julij 2013 10.36 | Posodobljeno 17. julij 2013 10.36 | Piše: STA, D. P.

V torek je na zveznem sodišču v San Franciscu 19 organizacij vložilo tožbo proti ameriški vladi in NSA.

Edward Snowden.

WASHINGTON – Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v torek sporočil, da stališče ameriške vlade glede nekdanjega analitika Agencije za nacionalno varnost ZDA (NSA) Edwarda Snowdna ostaja enako, tudi zdaj, ko je ta v Rusiji uradno zaprosil za začasni azil. ZDA želijo Snowdna nazaj, je poudaril.

»Naše stališče ostaja enako, kot je bilo, in je zelo jasno. Verjamemo, da obstaja dovolj pravnih podlag za vrnitev gospoda Snowdna v ZDA, kjer je obtožen resnih kaznivih dejanj,« je povedal Carney.

Zdaj v Rusiji

Snowden, ki je medijem razkril tajne programe vohunjenja ameriške vlade doma in po svetu, se je najprej zatekel v Hongkong. Od tam je odšel v Rusijo, kjer je v torek po več tednih, preživetih na mednarodnem območju moskovskega letališča Šeremetjevo, uradno zaprosil za začasni azil. Želi si sicer v eno od latinskoameriških držav, pri čemer so mu ponudile azil najmanj tri, vendar pa zaradi evropskih držav, ki so zveste ZDA, tja ne more odleteti, ker mu utegnejo na poti zapreti zračni prostor.

Snowdnova razkritja imajo sicer kljub veliki medijski pozornosti in politični gonji proti njemu za zdaj le omejene posledice.

Tožijo ameriško vlado in NSA

V torek je na zveznem sodišču v San Franciscu 19 organizacij vložilo tožbo proti ameriški vladi in NSA zaradi kršenja ustavnih pravic. Tožbi so se med drugim pridružili organizaciji Greenpeace in Human Rights Watch, Unitaristična cerkev iz Los Angelesa, sklad Calguns, ki zagovarja pravico do orožja, Fundacija za elektronsko mejo in drugi.

Trdijo, da program množičnega zbiranja osebnih podatkov z imenom Prizma krši ustavne pravice. Vlada z njim nadzira, kdo se druži s kom, kar lahko ljudi tako prestraši, da si ne bodo upali več izražati svojega mnenja, s tem pa je kršena svoboda govora, utemeljujejo.

Deli s prijatelji