BOJ

ZDA napadle naftne rafinerije džihadistov

Objavljeno 25. september 2014 10.37 | Posodobljeno 25. september 2014 10.37 | Piše: STA, P. Pa.

Zračnim napadom na IS se bo pridružila tudi Velika Britanija.

WASHINGTON, NEW YORK – ZDA in njeni arabski zaveznici so ponovno napadle položaje pripadnikov skrajne skupine Islamska država v Siriji. Pri tem je šlo za napade na naftne rafinerije, je v sredo zvečer sporočil ameriški obrambni minister John Kirby. Britanski premier David Cameron pa je pred GS ZN napovedal, da se bo Velika Britanija pridružila letalskim napadom na IS.

Britanci na kopno ne gredo

Kot je še pojasnil Cameron, je iraška vlada od Britancev zahtevala letalske napade na položaje IS v Iraku, za zdaj pa ne bo britanskih napadov na islamske skrajneže v Siriji, poročajo tuje tiskovne agencije. »To kar počnemo, je upravičeno in zakonito. Britanskih vojakov na kopnem pa ne bo,« je pred govorom na splošnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov dejal britanski premier.

»Strah nam ne sme preprečiti, da bi delovali. Naš nacionalni interes je, da zavarujemo naš narod in družbo, zato sem za petek sklical sejo britanskega parlamenta, da bi dobil dovoljenje za sodelovanje v mednarodnih zračnih napadih na IS v Iraku,« je še dejal Cameron. Izrazil je prepričanje, da bodo vse tri glavne stranke v britanskem parlamentu to podprle.

Vsa letala so se varno vrnila

Kirby pa je pojasnil, da so ZDA zračne napade na naftne rafinerije IS v Siriji izvedle ob podpori Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. »Večina letal v tej misiji so bila letala koalicije in ne ameriška letala. Vsa letala so se varno vrnila,« je še dejal prvi mož Pentagona, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prodaja nafte je eden od pomembnih finančnih virov skrajnežev. IS naj bi dnevno tako dobila okoli dva milijona ameriških dolarjev. Glavno poveljstvo ameriške vojske v Tampi na Floridi je ob tem sporočilo, da so napadli 12 naftnih rafinerij na vzhodu Sirije. V regiji je prišlo tudi do obstreljevanja nekega vozila džihadistov. ZDA so v noči na torek skupaj s še petimi arabskimi zavezniki svoje napade na IS razširile z Iraka tudi na Sirijo.

Deli s prijatelji