NEPRIČAKOVANO

Zaupanje v nemško gospodarstvo najvišje v več kot sedmih letih

Objavljeno 17. december 2013 14.11 | Posodobljeno 17. december 2013 14.11 | Piše: STA, K. K.

Od tega izboljšanega zaupanja naj bi imeli koristi predvsem nemški izvozniki.

Novi audi bo pri nas na voljo od junija naprej.

MANNHEIM – Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je decembra nepričakovano močno izboljšalo in doseglo najvišjo raven po aprilu 2006, kaže danes objavljena raziskava nemškega Centra za evropske raziskave (ZEW). Kazalec gospodarskega zaupanja se je zvišal za 7,4 točke na 62 točk. Optimizem glede razvoja nemškega gospodarstva se tako ne le nadaljuje, temveč krepi.

Zaupanje v območje evra

»Glede leta 2014 so anketirani finančni strokovnjaki precej optimistični. Kljub nekaterim slabšim gospodarskim objavam v zadnjem času pričakujejo finančni vlagatelji v novem letu dodatno izboljšanje razmer v Nemčiji in območju evra,« je povedal predsednik ZEW Clemens Fuest. Poleg pričakovanj za prihodnjih šest mesecev se je izboljšala tudi ocena trenutnega gospodarskega položaja v državi in z 32,4 točke dosegla najvišjo raven po juniju lani.

Okrepilo se je tudi zaupanje vlagateljev v območje evra. Kazalnik pričakovanj za prihodnje pol leta se je zvišal za 8,1 točke na 68,3 točke, kazalnik ocene trenutnih razmer pa za 7,2 točke na 54,4 točke. »Sklepamo, da je rast kazalnika povezana bolj s splošnim izboljšanjem svetovne konjunkture kot pa z razvojem dogodkov v Nemčiji,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Jesper Riedler iz ZEW. Od tega izboljšanega zaupanja naj bi imeli koristi predvsem nemški izvozniki, je dodal.

 

Deli s prijatelji