NA VRHUNCU SEZONE

Zastrašujoča napoved: na meji bodo stavkali

Objavljeno 28. julij 2017 18.30 | Posodobljeno 28. julij 2017 18.30 | Piše: P. Pa.

Tik pred vrhuncem turistične sezone so hrvaški cariniki napovedali, da bodo na mejah ustvarili kaos.

Kolone na Gruškovju so bile včeraj krajše kot v torek; kako bo danes?

ZAGREB – »Za nekaj dni bomo namerno povzročili zastoje na mejnih prehodih,« tako na vrhuncu turistične sezone napovedujejo hrvaški cariniki. Po poročanju Jutarnjega lista so kljub napovedanemu zvišanju plač še vedno nezadovoljni in trdijo, da se njihovo delo ne ceni dovolj.

Hrvaški časnik še dodaja, da cariniki sicer ne smejo zapreti mej, lahko pa ustvarijo zastoje. Posledice bodo s tem občutili predvsem ljudje, ki nimajo nič s sporom med vlado in nezadovoljnimi cariniki.

Predsednik hrvaškega carinskega sindikata pravi, da jih je vlada dobesedno postavila pred zid, zato bodo v prihodnjih dneh, ko se začne vrhunec turistične sezone, začeli stavko. Carinska uprava sicer trdi, da o tem še ni bila obveščena.

Pravijo, da jih ignorirajo

Cariniki vztrajajo, da jih vlada v pogajanjih za izboljšanje delovnih pogojev ni upoštevala ter da niso bile izpolnjene niti minimalne zahteve. Pravijo, da se njihove težave že leta ignorira. Težave imajo predvsem zaradi pomanjkanja kadra, zaradi česar ne morejo niti na malico, prav tako nimajo plačanih vseh ur, vozijo pa se s starimi in z dotrajanimi vozili.

Pred nami sta zadnji vikend v juliju in začetek avgusta, ki predvsem zaradi začetka italijanskih počitnic veljata za najbolj prometno obremenjene dni v letu. 

Deli s prijatelji