VOJAŠKA PARADA

Zastave, tanki in orožje na beograjskih ulicah

Objavljeno 16. oktober 2014 19.00 | Posodobljeno 16. oktober 2014 19.37 | Piše: STA, S. U.

Putin in Nikolić: Srbijo in Rusijo družita iskreno prijateljstvo in dobra prihodnost.

BEOGRAD – V Beogradu danes znova rožlja orožje. Po več kot 30 letih namreč srbska vojska javno razkazuje vojaško moč in najnovejše igračke srbske vojaške industrije. Na ulicah je okoli 4500 vojakov, medtem ko vojaško parado z letali, s tanki in plovili – z neba so se z vojaškimi in s srbskimi zastavicami v rokah spustili vojaški padalci – spremlja več kot 20.000 ljudi. Da Srbijo in Rusijo povezujejo iskreno in veliko prijateljstvo, skupna preteklost in dobra prihodnost, sta danes po pogovorih v Beogradu izpostavila srbski in ruski predsednik Tomislav Nikolić in Vladimir Putin. Putin je danes na obisku v Srbiji, kjer se udeležuje slovesnosti ob 70. obletnici osvoboditve Beograda in zmage nad fašizmom, trenutno pa na ulicah Beograda še poteka vojaška parada.

Putinove čestitke, nadaljevanje boja proti nacizmu 

»Naši očetje in dedi so se borili za pravo stvar. Njihov pogum in njihova moč nista poznala meja. Tukaj, na tej paradi, smo poenoteni zaradi skupnih spominov,« je dejal ruski predsednik. »Moramo se boriti proti slavljenju nacistov in kolaboracionistov. Čestitam vsem Beograjčanom, srečen praznik, živela bratska Srbija,« je z vzklikom govor zaključil Putin.

Rusija velika zaveznica Srbije

Aktivistki zgoraj brez v Milanu protestirali proti prihodu Putina

Aktivistki ukrajinskega feminističnega gibanja Femen sta zjutraj pred milansko katedralo v znak protesta proti prihodu ruskega predsednika Vladimirja Putina v Italijo po svojih golih prsih razlili rdeče vino. To naj bi simboliziralo kri, ki je bila zaradi ruskega vmešavanja prelita v Ukrajini.

Ena od protestnic je bila vodja Femena Ina Ševčenko, čez golo oprsje pa sta obe imeli napis »Asem je zaveznik Putina«.

»Verjamemo, da sprejem morilca, osebe, ki pobija cel narod – in ta ukrajinska kri je prav tu – ter rokovanje z njim pomeni ignoriranje mučenja, umorov in vojne v Ukrajini, ki jo je začel in podprl Putin,« je dejala Ševčenkova.

Putin je danes v Beogradu, od koder bo odpotoval v Milano. V petek zjutraj naj bi se sestal z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, še navaja AFP.

Kot je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug še dejal Nikolić, je pomoč Rusije pri ohranitvi srbske ozemeljske suverenosti in integritete, še posebno ko gre za Kosovo, dragocena. »Rusija je za Srbijo velika zaveznica, sodelavka in partnerica,« je še dejal srbski predsednik.

Putin je glede Kosova dejal, da uradna Moskva sledi načelnemu stališču, ki ne temelji samo na prijateljskih odnosih med državama, pač pa tudi na mednarodnem pravu. »To načelno stališče se ne bo spremenilo,« je zagotovil ruski predsednik.

Putin se je po srečanju z Nikolićem sestal tudi s predsednikom srbske vlade Aleksandrom Vučićem, ki je izpostavil, da je blagovna menjava med državama dosegla 26 milijard ameriških dolarjev. Dodal je, da je Srbija edina evropska država, ki lahko izvaža svinjsko meso v Rusko federacijo.

Putin je tudi podprl predlog, da bi se državi dogovorili o kvotah za izvoz fiatov, ki jih izdelujejo v Srbiji, v Rusijo. Področje, kjer so možnosti za še nadaljnji razvoj sodelovanja, je po oceni ruskega predsednika kmetijstvo.

Srbija na rusko tržišče?

»Mislim, da je za Srbijo ugoden trenutek, da zavzame položaj na ruskem tržišču,« je še dejal ruski predsednik. Ob robu Putinovega obiska sta državi podpisali več dvostranskih sporazumov.

Putin je danes nekaj po 12. uri prispel v Beograd, kjer sta ga na letališču Nikola Tesla poleg gostitelja, srbskega predsednika Nikolića, pričakala še srbski notranji minister Nebojša Stefanović in srbski veleposlanik v Moskvi Slavenko Terzić.

Nikolić in Putin sta se nato na grobu osvoboditeljev Beograda, kjer ju je pričakal beograjski župan Siniša Mali, poklonila padlim osvoboditeljem.

Pred palačo Srbije so nato ruskega predsednika pričakali z najvišjimi državniškimi in vojaškimi častmi. Srbski predsednik je Putina tudi odlikoval s srbskim državnim odlikovanjem, ki ga je prejel za izredne zasluge pri razvijanju in poglabljanju prijateljskih odnosov med Rusijo in Srbijo.

 

Deli s prijatelji