BOLEZEN

Zaspijo kar cele vasi

Objavljeno 02. avgust 2015 14.18 | Posodobljeno 02. avgust 2015 14.19 | Piše: M. K.
Ključne besede: bolezen

Prebivalci vasi na severu Kazahstana zaradi bolezni spijo tudi po šest dni skupaj.

Bolniki spijo tudi po šest dni skupaj, zbudijo se brez spomina, omotični in z glavoboli. Foto: BBC

ASTANA – Približno 140 prebivalcev vasi Kalači in Krasnogorska, ki ležita na severu Kazahstana, že od marca 2013 muči skrivnostna bolezen. Ljudje kar naenkrat padejo v spanec, celo med hojo, nato pa se zbudijo brez spomina, omotični, šibki in z glavoboli. Nekatere je spalna bolezen prizadela že večkrat, spijo pa lahko tudi do šest dni naenkrat.

»Bolnik je videti pri zavesti in lahko celo hodi. A kljub temu nato pade v globok spanec in smrči, ko pa ga zbudijo, se ta oseba ne spominja absolutno ničesar,« je lani zapisal časnik Komsomolska pravda, ki se je lotil raziskovanja bolezni. Ta prizadene tako stare kot tudi mlade, nekateri poročajo o morečih halucinacijah o kačah in črvih, proti bolezni pa niso imuni niti domači ljubljenčki. Kot je povedala neka prebivalka Kalačija, se je njenemu mačku Marquisu nenadoma »zmešalo«, začel je neutrudno mijavkati ter skakati po stenah, pohištvu in celo družinskem psu. Proti jutru je le omagal in zaspal, pri tem pa do naslednjega dne smrčal kot človek in se na nič ni odzival.

Zdravniki so na Marquisu in drugih obolelih izvedli teste, a pojasnil za skrivnostno bolezen niso našli. Sprva so mislili, da pacienti trpijo za posledicami doma zvarjene vodke, a ko se je epidemija širila, so začeli ljudem postavljati diagnozo encefalopatije neznanega izvora, kar je generični izraz za možgansko obolenje.

No, zdaj je misterij končno razrešen. Po analizi zdravstvenih pregledov vseh prebivalcev so raziskovalci ugotovili, da bolezen povzročajo povišane ravni ogljikovega monoksida in plinastih ogljikovodikov v zraku. »Rudnike urana so pred časom sicer zaprli, a na tem območju občasno še nastaja koncentracija ogljikovega monoksida. Raven kisika v zraku sorazmerno upade, kar je vzrok za spalno bolezen v teh dveh vaseh,« je sporočil kazahstanski podpremier Berdibek Saparbajev.

Evakuacija vasi se je že začela, do zdaj pa so preselili 68 od 223 družin.

Deli s prijatelji