EPP STALIŠČA ŠE NIMA

Zaslišanje usodno za tri. Ga bo Bratuškova prestala?

Objavljeno 12. september 2014 19.01 | Posodobljeno 12. september 2014 18.58 | Piše: STA, A. L.

»Skupina EPP za zdaj nima stališča. Počakali bomo na zaslišanje, saj delujemo po načelu in dubio pro reo (v dvomu v korist obtoženega).«

BRUSELJ – V desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) in pri evropskih socialistih glede komisarske kandidatke Alenke Bratušek pravijo, da bodo s stališči počakali na zaslišanje v Evropskem parlamentu. 

V Bruslju je danes potekala novinarska konferenca, na kateri so tiskovni predstavniki političnih skupin v Evropskem parlamentu predstavili stališča pred plenarnim zasedanjem prihodnji teden. Govor je bil tudi o komisarskih kandidatih v ekipi prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

Tiskovni predstavniki so v predstavitvah stališč pred plenarnim zasedanjem izrazili pomisleke glede nekaterih komisarskih kandidatov. Izrecno so bili omenjeni Madžar Tibor Navracsics, Britanec Jonathan Hill, Španec Miguel Arias Canete in Irec Phil Hogan. V S&D so izpostavili Madžara in Britanca, v združeni levici Španca in Irca, zeleni pa Britanca, Španca in Madžara. Bratuškove ni omenil nihče.

Člani imajo pomisleke, ne EPP

Na novinarsko vprašanje, ali ima katera koli politična skupina kakršne koli pomisleke glede komisarske kandidatke iz Slovenije Bratuškove, pa so v EPP in S&D pojasnili, da imajo pomisleke nekateri njihovi člani, a da politična skupina kot takšna še nima stališča in da bo počakala na zaslišanje Bratuškove.

»Kot veste, so slovenski člani EPP, ki prihajajo iz različnih strank, izrazili nasprotovanje imenovanju Bratuškove ... To ne pomeni, da je to stališče skupine EPP, vsaj na tej točki, dokler ne slišimo Bratuškove,« je povedal tiskovni predstavnik EPP Pedro Lopez. »Skupina EPP nima stališča, počakali bomo na zaslišanje, saj delujemo po načelu in dubio pro reo (v dvomu v korist obtoženega),« je dodal.

Tiskovna predstavnica S&D Utta Tuttlies je dejala, da »ima več njihovih članov resne pomisleke o tem imenovanju«, a prav tako izpostavila, da to ni stališče skupine. V S&D bodo po njenih besedah pozorno prisluhnili kandidatom na zaslišanjih in jih analizirali na podlagi temeljnih načel, v sklopu katerih je tudi korupcija zelo pomemben dejavnik, nato pa se bodo odločili.

Zaslišanja se začno 29. septembra

Podroben razpored zaslišanj kandidatov za evropske komisarje v Evropskem parlamentu bo predvidoma znan prihodnji teden. Danes so v parlamentu pojasnili, da bodo zaslišanja od 29. septembra do 7. oktobra, parlament pa naj bi o celotni komisiji glasoval 22. oktobra, če bo šlo vse po sreči.

Ker še ni dokončnega razporeda, tudi še ni potrjeno, kateri odbor (ali odbori) bo zaslišal slovensko komisarsko kandidatko. Po zadnjih informacijah naj bi jo preverila odbor za industrijo, raziskave in energijo (ITRE) ter odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI). Med stalnimi ali nadomestnimi člani odbora ITRE ni evropskih poslancev iz Slovenije, v odboru ENVI pa je Lojze Peterle nadomestni član.

Zaslišanje že usodno za trojec

Katerega koli kandidata lahko sicer zasliši tudi tako imenovana konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsedniki političnih skupin in predsednik parlamenta Martin Schulz.

Vprašanja na zaslišanjih lahko postavljajo samo člani odborov, ki bodo pristojni za zaslišanje, so danes pojasnili v tiskovni službi parlamenta.

Zaslišanje je zahtevna preizkušnja, ki je ne opravi vsak kandidat. Pred petimi leti je morala kandidatko zamenjati Bolgarija, pred 10 leti pa svojo kandidatko in kandidata Latvija in Italija, madžarski kandidat pa je zamenjal resor.

Deli s prijatelji