SOJENJE

Zaščitena priča razkrila podrobnosti usposabljanja džihadistov v BiH

Objavljeno 29. avgust 2015 13.46 | Posodobljeno 29. avgust 2015 13.46 | Piše: Mo. S.

»Dogaja se prelivanje krvi med muslimani. Vsak se bori proti vsakemu,« je povedal na sojenju Bilalu Bosniću.

Bilal Bosnić.

SARAJEVO – Samooklicana Islamska država ima izdelan sistem preverjanja oseb, ki se ji utegnejo pridružiti, včlanitev pa vključuje tudi prisego zvestobe njenemu vodji, je bilo slišati na sojenju iz ust njenega nekdanjega borca Huseina Bilala Bosnića. Obtožen je, da je kot vodja radikalne islamske skupnosti v BiH novačil mladeniče in jih pripravljal za pridružitev Islamski državi.

Sirijo zapustil, ker tega ni pričakoval

Ena od zaščitenih prič je, tako poroča Jutarnji list, potrdila, da je to počel tudi Nusret Imamović. Neimenovani (B1) je povedal, da so morali imeti, če so se hoteli boriti v Siriji na strani teroristične organizacije, nekakšno potrdilo, na katerem je pisalo, da so dobri in iskreni borci in ne vohuni. Ta dokument je prek posrednika dobil od Imamovića, po prihodu v Sirijo pa je moral tako kot vsi drugi priseči zvestobo vodji Islamske države Abu Bakru Bagdadiju. Priznal je, da se je v Siriji vojskoval v letih 2013 in 2014 kot član enote, v kateri naj bi bilo 20 državljanov BiH in še najmanj 30 drugih. Dokler je bil v Siriji, je tam umrlo 20 Bosancev, je še dodal in pritrdil: »Vsi smo se borili na strani Islamske države.« Njihovi največji sovražniki so (bili) Kurdi in sile sirskega predsednika Bašarja al Asada.

In kaj ga je gnalo v Sirijo? Kot pravi, so k njegovi odločitvi pripomogli obiski predavanj v Sarajevu, ki jih je vodil Bosnić. Vrnil pa se je, ker je ugotovil, da se dogaja vse drugo, kar je pričakoval. »Dogaja se prelivanje krvi med muslimani. Vsak se bori proti vsakemu,« je povedal na sodišču.

Bosnića so ujeli septembra lani in ga skupaj s še nekaj somišljeniki obtožili, da je povezan s terorizmom oziroma da organizira podporo Islamski državi. Sojenje se je začelo letošnjega februarja. Naj medtem spomnimo še, da je Bosnić v Sirijo popeljal tudi nekaj Slovencev.image

Deli s prijatelji