SODIŠČE EU

Zaradi zamude letala bo dobila odškodnino

Objavljeno 01. februar 2013 19.15 | Posodobljeno 01. februar 2013 19.16 | Piše: S. U., STA

Letalski prevoznik Ryanair bi moral potnici, katere let je bil leta 2010 odpovedan zaradi oblaka vulkanskega pepela, povrniti vse stroške.

LUXEMBOURG – Letalski prevoznik Ryanair bi moral potnici, katere let je bil leta 2010 odpovedan zaradi oblaka vulkanskega pepela, povrniti vse stroške, je odločilo Sodišče EU v Luxembourgu. V tovrstnih primerih po mnenju sodišča ne obstajajo nobene omejitve, časovne ali finančne, ki bi zmanjševale dolžnost prevoznika, da poskrbi za svoje potnike.

Porabila 1139 evrov za hotel, hrano in prevoz

Denise McDonagh je morala leta 2010, ko so bili zaradi izbruha islandskega ledenika Eyjafjallajökull odpovedani številni poleti, na let iz mesta Faro na Portugalskem v irski Dublin čakati sedem dni. Zaradi tega je po lastnih navedbah porabila 1139 evrov za hotel, hrano in prevoz. Ryanair, s katerega letalom naj bi letela, ji teh stroškov do danes ni povrnil, zato se je obrnila na sodišče, poroča britanski BBC.

Običajna pravila za ta primer ne veljajo?

Pri Ryanairu so namreč trdili, da je vulkanski izbruh, kakršen je bil leta 2010, tako izreden dogodek, da običajna pravila za ta primer ne veljajo. A po mnenju sodnikov, katerih odločitev je zdaj obvezujoča v celotni EU, tovrstni dogodki sicer pomenijo izredne okoliščine, vendar letalskih družb ne odvezujejo njihove obveznosti, da poskrbijo za potnike – za njihovo prenočišče, prehrano, komunikacijo in prevoz.

V pravilih EU glede pravic letalskih potnikov ni nobenih omejitev, tako časovnih kot denarnih, glede obveznosti prevoznika, da poskrbi za potnike, katerih leti so bili odpovedani zaradi izrednih okoliščin, je poudarilo sodišče. Ta obveznost se nanaša na celotno obdobje, v katerem so morali potniki čakati na alternativen prevoz, so še poudarili.

Izbruh vulkana za več kot teden dni zaprl zračni prostor

Spomladi 2010 je bil zaradi izbruha vulkana Eyjafjallajökull več kot teden dni zaprt zračni prostor nad večjim delom severa Evrope. Nevarnost, da bi zaradi vulkanskega pepela v atmosferi odpovedali motorji letal, je bila prevelika, zato je letalski prevoz na območju za več dni zastal. McDonaghova je bila ena od več stotisočev potnikov, ki so takrat ostali na tleh.

Stroški, ki jih je prevoznik dolžan povrniti, morajo biti sicer v razumnih mejah, kakšne so te meje, pa bo zdaj odločilo pristojno irsko sodišče, je še odločilo najvišje sodišče EU. Primer McDonaghove je namreč sodišču EU posredovalo dublinsko okrožno sodišče, ki si je želelo razjasnitev zakonodaje EU, še poroča BBC.
 

Deli s prijatelji