POMANJKANJE GORIVA

Zaradi vaje na tleh prava drama v zraku

Objavljeno 04. avgust 2015 12.47 | Posodobljeno 04. avgust 2015 12.47 | Piše: U. S.

Letališče je zaprto, ne morete pristati, so sporočili pilotu.

Za las se je pilot ameriške letalske družbe Allegiant Air ognil strašni nesreči: potniško letalo MD-80 je bilo nad mednarodnim letališčem Hector v Fargu v ameriški zvezni državi Severna Dakota, ko mu je začelo primanjkovati goriva, zato je nadzorni stolp zaprosil za nujni pristanek. Odgovor je bil srhljiv: ne morete pristati, letališče je zaprto, mornariški piloti vadijo!

Prav takrat so namreč mornariški piloti vadili za skorajšnji letalski šov. S stolpa so pilotu svetovali, naj leti na 70 milj oddaljeno letališče, pilot pa je odvrnil, da nima dovolj goriva, da bi šel drugam. Potem so le privolili v to, da bodo spraznili pristajalno stezo, da naj počakajo 20 minut, pilot pa je odgovoril, da ima goriva za le še tri minute! Obenem je stolp opozoril, da začenja pristajati.

Na posnetku je mogoče slišati uslužbenca z nadzornega stolpa, ki pilotu očita: »Vaša letalska družba je za vajo vedela že nekaj mesecev.« Pilot odgovori: »Okej, bom preveril.« Zaprto ni bilo samo letališče, ampak tudi zračni prostor nad njim, in sicer od poldneva do 17. ure po lokalnem času. Odgovorni z letališča v Fargu so vse letalske družbe o načrtovanem zaprtju obvestili že lani decembra, drugič pa še 72 ur prej.

Letalo, ki je vzletelo v Las Vegasu, je imelo eno uro zamude, prav zaradi tega pa je očitno zamudilo zagotovljen pristanek v Fargu: če bi polet potekal po načrtih, bi pristali vsaj 12 minut pred zaprtjem letališča. Predstavnik letalske družbe Allegiant Air je pojasnil: »Polet 426 je bil na poti iz Las Vegasa in ob prihodu v Fargo razglasil izredne razmere, pristali so varno. Sodelujemo z zveznim letalskim uradom in letališčem, da bi ugotovili, kaj natančno se je dogajalo, kako je potekala komunikacija in kaj je vodilo v razglasitev izrednega stanja.«

Z zveznega letalskega urada so sporočili, da je stolp v Fargu čakal na prihajajoče letalo, nameravali so ga preusmeriti na bližnje letališče. In še: »Pilot bi moral navezati stik z našim centrom v Minneapolisu še pred vstopom v zračni prostor Farga, poleg tega pa bi moral vedeti za vajo.« Dodali so, da je bilo na letalu goriva za dodatnih 45 minut poleta, saj ne nazadnje tako zahtevajo tudi predpisi.

No, pristanek je bil varen, vaditelji so se le umaknili in letalo se je spustilo na tla, vsi potniki pa so živi in zdravi.

Deli s prijatelji