BREZ MILOSTI

Zaradi strupenih živil obsojen prvi direktor

Objavljeno 25. september 2015 12.09 | Posodobljeno 25. september 2015 12.10 | Piše: E. B.

Direktorju podjetja zaradi zastrupitve s hrano 28 let zapora. Korporacija polnila police s priljubljenimi izdelki iz arašidov.

ALBANY – Nekoč se je hvalil z najkakovostnejšimi izdelki iz arašidov, sodišče v zvezni državi Georgia pa ga je zdaj obsodilo na 28 let zapora – gre za najvišjo kazen zaradi zastrupitve s hrano v zgodovini ZDA, prvič pa so za takšno kaznivo dejanje obsodili direktorja podjetja.

Stewart Parnell je nekdanji generalni direktor zdaj propadle korporacije Peanut Corporation of America, ki jo je pokončala serija prevar, za katerimi so stali prvi mož, njegov brat in sodelavec Michael Parnell, ta je dobil dvajset let, in pa Mary Wilkerson, vodja oddelka za zagotavljanje kakovosti, ki so ji dosodili pet let. Primer je v ZDA pritegnil veliko pozornosti, Parnellu so ne nazadnje grozila 803 leta zapora, in čeprav jih je prejel mnogo manj, bo kazen nedvomno vzgojna, je prepričan sodnik v Albanyju.

Brez milosti

»Že dejstvo, da se je znašel na zatožni klopi, pomeni prelomnico in zmago za potrošnike,« je prepričan Bill Marler, odvetnik številnih žrtev Parnellove malomarnosti, zaradi katere je 2008. izbruhnila smrtonosna salmonela: devet ljudi je ubila, najmanj 714 pa se jih je zastrupilo, največ s priljubljenim arašidovim maslom, pa tudi s krekerji, piškoti in različnimi prigrizki iz prodajnih avtomatov. Parnell se je sprva branil z molkom, šele ob ponedeljkovi obsodbi pa je spregovoril in izrazil obžalovanje, in čeprav je njegova obramba prosila za usmiljenje, češ da sam direktor ni imel neposrednega vpogleda v vsak korak proizvodnje in zatorej za pokvarjena živila ni vedel, mu je sodišče pripisalo največji delež odgovornosti in ga sklenilo kaznovati. Obramba je namreč nazadnje uspešno dokazala, da si je 61-letni direktor kljub skrb vzbujajočim laboratorijskim izvidom in opozorilom nekaterih podrejenih zatiskal oči in naročil nadaljevanje procesa proizvodnje ter dostave v skoraj vse zvezne države. Pregled tovarne je še pokazal na številne sanitarne prekrške, od vlage v prostoru, plesni, umazanije do ščurkov in podgan v skladiščih, v katerih je tudi puščala streha, podobno strahotne razmere pa so vladale v podružnici v Teksasu.

Parnellov primer je spodbodel politike, ki so zaradi velikega števila zastrupitev z živili v ZDA Ameriškemu uradu za hrano in zdravila podelili večja pooblastila pri nadzoru podjetij, toda pristojni zdaj opozarjajo, da kljub novim zakonom urad ne more izvajati svojih nalog zaradi pomanjkanja sredstev. S hrano se vsako leto zastrupi šestina Američanov oziroma 48 milijonov; več kot 100.000 jih obleži v bolnišnici, približno 3000 pa jih umre.

Deli s prijatelji