POD TEŽO KRITIK

Zaradi skokov čez plot odstopila šefica tajne službe

Objavljeno 02. oktober 2014 10.17 | Posodobljeno 02. oktober 2014 10.17 | Piše: STA, K. K.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je sporočil, da je Obama sklenil, da tajna služba potrebuje novo vodstvo.

Bela hiša

WASHINGTON – Direktorica tajne službe ZDA, ki raziskuje finančni kriminal in varuje ameriške predsednike, Julia Pierson je v sredo odstopila s položaja, potem ko so jo v ponedeljek kongresniki kritizirali zaradi številnih varnostnih pomanjkljivosti, med drugim zaradi nedavnih skokov čez ograjo Bele hiše.

Republikance skrbi za Obamo

Celo republikance je začelo skrbeti, ali je demokratski predsednik Barack Obama skupaj z družino dovolj zavarovan. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je sporočil, da je Obama sklenil, da tajna služba potrebuje novo vodstvo. Piersonova je bila na položaju sicer šele od lanskega leta. »Direktorica tajne službe je ponudila odstop, ki sem ga sprejel,« je povedal minister za domovinsko varnost Jeh Johnson in dodal, da bo njen položaj začasno prevzel upokojeni nekdanji vodja oddelka za zaščito predsednikov Joseph Clancy.

Vzroki za odhod Piersonove so širši, neposredni povod pa je bilo torkovo medijsko razkritje informacije, da je bil septembra poleg Obame v dvigalu med obiskom Atlante zasebni varnostnik z orožjem. Varnostnika ni nihče pregledal oziroma mu dovolil dostopa do predsednika.

Pri sebi je imel nož

Tiskovni predstavnik Bele hiše Earnest je dejal, da je Obama za ta podatek izvedel šele tik pred torkovo objavo informacije v časopisih Washington Examiner in Washington Post. Piersonova pa je trdila, da predsednika sproti obvešča o vsem. Kongres se je začel vpraševati o predsednikovi varnosti po 19. septembru, ko je ograjo Bele hiše preskočil Omar Gonzalez in z nožem pri sebi stekel v predsedniško palačo, kjer ga je ujel agent tajne službe, ki niti ni bil na dolžnosti.

Piersonova je ministru Johnsonu povedala, da verjame, da je kongres izgubil zaupanje vanjo in lahko le odstopi. Johnson pa je zagotovil, da bo incident 19. septembra in druge preiskala neodvisna komisija. Republikanskih kongresnikov to ni zadovoljilo in predsednik odbora za vladni nadzor in reforme Darrell Issa iz Kalifornije je dejal, da bo njegov odbor nadaljeval preiskave in zaslišanja. Demokrati ga za zdaj še ne obtožujejo, da ga bolj kot predsednikova varnost zanima kaj drugega politično obremenilnega za predsednika in vlado, lahko preiskave potegnejo na dan.

Deli s prijatelji