PRESADITEV

Zaradi raka ob penis, zdaj je dobil novega

Objavljeno 16. maj 2016 22.27 | Posodobljeno 16. maj 2016 22.27 | Piše: STA, A. L.

Thomas Manning dobro okreva, krvni obtok v darovani organ je vzpostavljen.

Fotografija je simbolična.

BOSTON – Zdravniki v Bostonu so izvedli prvo transplantacijo penisa v ZDA, danes poročajo tuje tiskovne agencije. Presaditev so opravili pri 64-letnem Thomasu Manningu iz Halifaxa, ki je moškost izgubil zaradi raka. Pacient dobro okreva in upa, da bo spet lahko normalno funkcioniral. Operacijo so zdravniki izvedli ta mesec v bolnišnici v Bostonu. To je bila tretja tovrstna znana operacija na svetu.

»Pacient dobro okreva, krvni obtok v darovani organ je vzpostavljen, ni nobenih znakov krvavitev, zavračanja ali infekcije,« so sporočili iz bolnišnice.

Anonimni donator

Manning je penis dobil od anonimnega mrtvega darovalca, ki je imel enak tip krvi in barvo kože. Prejemnik se je darovalcu in njegovi družini zahvalil in dejal, da želi svojo zgodbo objaviti, da bi spregovoril o stigmi zaradi izgube penisa. Povedal je, da je penis izgubil leta 2012 zaradi redke oblike raka. Ko so mu odstranili tumor, mu je ostal približno palec dolg štrcelj.

Strah pred ženskami

Odstranitev penisa je močno vplivala na njegovo samozavest. »Nisem mogel stopiti v razmerje z nobeno žensko. Ne moreš ji reči, odrezali so mi ga.« Operacija je imela tri glavne cilje: rekonstrukcijo genitalij v naravnejši videz, da bo pacient lahko normalno uriniral in morda dosegal tudi spolno funkcijo, so pojasnili zdravniki.

Doslej dve presaditvi

Kot poroča AFP, so prvo presaditev penisa opravili leta 2006 na Kitajskem, a so presajeni organi kasneje odstranili zaradi psiholoških problemov prejemnika in njegove žene. Drugo presaditev pa so lani opravili v Južni Afriki pri 21-letniku, ki je penis izgubil zaradi malomarno opravljenega obrezovanja.

Deli s prijatelji