TEŽAVE

Zaradi poplav in plazov pogrešajo več ljudi

Objavljeno 02. junij 2013 12.17 | Posodobljeno 02. junij 2013 12.16 | Piše: T. L.

V sosednjih državah vreme povzroča precej preglavic.

TRST, BERLIN, KITZBÜHEL, ZÜRICH – V zadnjih dneh prevladuje muhasto vreme, ki je včeraj v sosednjem Trstu povzročilo kar nekaj presenečenj za domačine in za številne obiskovalce iz Slovenije, Hrvaške in drugih držav. Včeraj okoli 16. ure so namreč v Trstu namerili zimskih 8 stopinj Celzija. Ledena toča, pospremljena z močnimi sunki vetra in dežja, je po poročanju portala 24sata.hr. v pičle pol ure pobelila cesto med Trstom in Muggio in presenetila marsikaterega voznika.

Težave imajo tudi v Avstriji in Nemčiji. Obilno deževje je ponoči na Tirolskem povzročilo poplave in zemeljske plazove, zaradi katerih so v okrožju Kitzbühel morali evakuirati 80 ljudi. V deželi Salzburg pogrešajo dva človeka. V Nemčiji prav tako pogrešajo dva človeka, bojijo pa se, da sta padla v naraslo reko. Poplave so prizadele tudi Švico, vendar o smrtnih žrtvah ne poročajo.

Na terenu 900 gasilcev

Po poročanju STA sta na Tirolskem prizadeti zlasti okrožji Kitzbühel in Kufstein. V prvem poplave in zemeljski plazovi ogrožajo naselje z okoli 200 hišami, zaradi česar so morali ponoči evakuirati 80 prebivalcev, so sporočile tamkajšnje oblasti. Na območju je dejavnih 23 gasilskih ekip z vsega skupaj 900 gasilci. Več rek je prestopilo bregove. Poročajo o poplavljenih kleteh in več zaprtih cestah.

Plaz odnesel moškega in žensko

V deželi Salzburg po zemeljskem plazu pogrešajo dva človeka. Gre za kmeta, ki je s traktorjem poskušal sprostiti pot, in žensko, ki naj bi jo bil prav tako s sabo odnesel plaz.

Poplavljene ulice, dva človeka padla v reko

Tudi v Nemčiji so razmere še naprej napete. Ponoči so narasle reke poplavljale ulice na Bavarskem, Saškem in v Baden-Württembergu. Zlasti so prizadeta mesta Chemnitz, Passau in Tübingen. V Chemnitzu je istoimenska reka prestopila bregove, zaradi česar je zaprtih več cest. Dele mesta je v Passau poplavila tudi Donava. En most in dve ulici niso več prehodni, poroča STA.

Tudi reka Neckar je pri Tübingenu prestopila bregove. V kraju Reutlingen pogrešajo dva človeka, ki bi lahko padla v reko Echaz, pritok Neckarja.

V Chemnitzu in Passauu pričakujejo nadaljnje naraščanje gladine rek. Novo deževje naj bi prineslo nove poplave. Obilne padavine se namreč nadaljujejo tako na jugozahodu države kot tudi na vzhodu. Na uro bi lahko po napovedih vremenoslovcev padlo do 15 litrov dežja na kvadratni meter.
 

Ste bili včeraj v Trstu? Imate fotografije ali posnetek pobeljenega Trsta na 1. junij? Pošljite nam jih.

Deli s prijatelji