KOSOVO

Zaradi Pahorja protestna nota Sloveniji

Objavljeno 08. junij 2016 23.06 | Posodobljeno 08. junij 2016 23.06 | Piše: STA, A. L.

Pahor je v torek skupaj s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji, nagovoril udeležence slovensko-kosovske poslovne konference v Ljubljani.

Vrhovnega poveljnika Slovenske vojske kličejo na zagovor.

BEOGRAD – Srbsko zunanje ministrstvu je slovenskemu veleposlaniku v Beogradu Vladimirju Gaspariču danes izročilo protestno noto zaradi nedavne izjave predsednika republike Boruta Pahorja, ki je pozval k popolnemu priznanju neodvisnosti Kosova in njegovemu članstvu v vseh mednarodnih organizacijah. S srbskega zunanjega ministrstva so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili, da se je v preteklosti že večkrat zgodilo, da so slovenski politiki pozvali k priznanju enostransko razglašene neodvisnosti Kosova, kar da ogroža najvišje interese Srbije.

Izražena podpora Kosovu

Po trditvah ministrstva tovrstni pozivi spodkopavajo prizadevanja Srbije in EU za statusno nevtralni dialog med Beogradom in Prištino, kar da je edini legitimni okvir za doseganje stabilnosti na Kosovu. Slovenski strani je uradni Beograd tudi sporočil, naj se v bodoče vzdrži tovrstnih izjav, ki neposredno škodujejo odnosom in zaupanju med Slovenijo in Srbijo.

Pahor je v torek skupaj s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji, nagovoril udeležence slovensko-kosovske poslovne konference v Ljubljani. Slovenski predsednik je v nagovoru poudaril, da Slovenija podpira željo, da Kosovo diplomatsko priznajo vse države, zlasti njegove sosede, in da je vključeno v vse mednarodne organizacije, s čimer bo dobilo možnost za politični, gospodarski in vsestranski družbeni razvoj.

Škoda na veleposlaništvu

Srbija je že velikokrat izrazila nezadovoljstvo s stališči Slovenije glede Kosova. Tudi ob slovenskem priznanju Kosova ob njegovi razglasitvi samostojnosti leta 2008 je Beograd uradno protestiral. Prav tako so po Srbiji takrat potekali protesti, pri čemer je na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu nastala gmotna škoda.

Deli s prijatelji