PRETRESLJIVO

Zaradi nevarne bakterije umrli trije novorojenčki

Objavljeno 21. junij 2015 19.42 | Posodobljeno 21. junij 2015 19.43 | Piše: A. K.

Malčki so bili rojeni pred predvidenim datumom poroda, z bakterijo pa naj bi se bili okužili prek plodovnice.

Pokvarjen inkubator je kriv za tragedijo (fotografija je simbolična).

MOSTAR – Trije novorojenčki so v zadnjih 10 dneh umrli v mostarskem kliničnem centru, njihova smrt pa naj bi bila povezana z okužbo v bolnišnici. Otroci, ki so bili rojeni prezgodaj – v vseh treh primerih gre za nedonošenčke – naj bi se prek plodovnice okužili z bakterijo Klebsiella pneumoniae, ki povzroča pljučnico, prav tako pa okužbe sečil in krvnega obtoka pri bolnikih v bolnišnicah. Tej superbakteriji ne pridejo do živega niti najmočnejši znani antibiotiki, ki jih zdravniki običajno uporabijo le v skrajni sili, ko ne pomaga nič drugega.

Po porodu otroke oživljali

Otroke so zdravili na oddelku za neonatologijo, kjer izvajajo intenzivno diagnostično obravnavo in zdravljenje bolnih novorojenčkov, na smrti pa se je odzvala direktorica Vesna Brkić. »V zadnjih 10 dneh so umrli trije dojenčki. Dojenčki so bili rojeni prezgodaj, in sicer so se rodili 4. junija, predvideni datum poroda pa je bil 22. julij. Po porodu smo otroke oživljali, plodovnica je bila povsem rumena. To, kar se je zgodilo pri nas, ni skrb vzbujajoče, saj se to dogaja po vseh bolnišnicah na svetu. Nekateri celo zapirajo oddelke, dokler se ne izvede popolna dezinfekcija.« 

Dnevni avaz poroča, da so iz bolnišnice sporočili, da so poostrili higienski nadzor na oddelku, nekateri mediji, med njimi tudi hrvaški Dnevnik, pa poročajo, da je od začetka leta v tej bolnišnici zaradi okužbe z omenjeno bakterijo umrlo že 10 otrok. 

Deli s prijatelji