NEVERJETNE NAPAKE

Zaradi neprevidnega ravnanja z grelci in kajenja Božiček zapakiral 400 ruskih trupel (VIDEO)

Ubili naj bi 400 ruskih vojakov, Moskva potrdila napad in 63 ubitih.
Fotografija: REUTERS/Yevhen Titov FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
REUTERS/Yevhen Titov FOTO: Stringer Reuters

Tudi ob začetku novega leta se vojna v Ukrajini ne umirja. Tako so v Makijevki, mestu v priključenem delu Donecka, ukrajinske sile uničile poklicno šolo, kjer so bili nameščeni ruski vojaki. Po prvih podatkih je bilo v napadu ubitih okoli 400 ruskih vojakov, 300 pa jih je bilo ranjenih.

Po napadu so Ukrajinci poslali sporočilo Rusom.

»Zaradi neprevidnega ravnanja z grelci, neupoštevanja varnostnih ukrepov in kajenja je Božiček v vreče zapakiral okoli 400 trupel,« piše v sporočilu, ki ga je objavil Oddelek za strateško komuniciranje oboroženih sil Ukrajine.

Ukrajinci so namreč preko svojih obveščevalcev izvedeli, da ruske enote počivajo v šoli in se odločili, da jih uničijo z raketnimi sistemi Himars.

image_alt
Odmevno v 2022: Putinovo zdravje, Titova poslednja želja in skrivnostno izginotje Mateja

Rusko obrambno ministrstvo je ukrajinske navedbe o napadu sicer potrdilo, a obenem sporočilo, da je bilo pri tem ubitih le 63 ruskih vojakov.

Med ubitimi ruskimi vojaki večinoma rezervisti

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, gre za zelo nenavaden primer. Že to, da je Moskva potrdila napad, je neobičajno. Poleg tega ruska stran vse od začetka vojne v Ukrajini še ni priznala tako velikega števila žrtev na enem samem kraju - čeprav so številke, ki jih navaja, bistveno nižje od ukrajinskih.

Med ubitimi ruskimi vojaki naj bi prevladovali rezervisti, ki so bili vpoklicani v okviru delne mobilizacije. V poslopju, ki ni bilo varovano, naj bi se zbrali na novoletni zabavi. Poleg ali celo v sami zgradbi naj bi se nahajalo skladišče streliva, zaradi česar je bila eksplozija še močnejša in napad bolj smrtonosen, kot bi bil sicer, a te informacije niso potrjene.

Ni bilo prvič

To pa ni prvič, da so Rusi naredili napake, zaradi katerih so utrpeli velike vojaške izgube. 

Avgusta so na primer Ukrajinci s pomočjo raket Himars uničili 40 železniških vagonov, polnih vojaške opreme in streliva. Neuradno je bilo objavljeno, da je v tem napadu umrlo 80 ruskih vojakov. Drug tak napad se je zgodil, ko so Ukrajinci napadli štab ruske paravojaške skupine Wagner v Popasni in ubili veliko plačancev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije