PRELOŽENA POGAJANJA

Zaradi neporavnanih dolgov tudi Slovenci brez plina?

Objavljeno 10. junij 2014 20.48 | Posodobljeno 11. junij 2014 00.29 | Piše: STA, S. U.
Ključne besede: plin Rusija

Plinska pogajanja med Ukrajino in Rusijo preložena na sredo. Rok, ki ga je dal ruski plinski gigant Gazprom Ukrajini za poplačilo dolga, se sicer izteče nocoj.

BRUSELJ –  Plinska pogajanja Rusije in Ukrajine pod okriljem EU v Bruslju bi se morala nadaljevati nocoj ob 21. uri, a so jih preložili na sredo. Evropski komisar za energijo Günther Oettinger je pojasnil, da so jih preložili zaradi poznega prihoda ruske delegacije. Dodal pa je, da bo verjetno trajalo še nekaj dni, preden bi lahko dosegli dogovor.

»Morda v naslednjih dneh, danes ne,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Oettinger ob prihodu na večerna pogajanja, na katerih iščejo dogovor o ceni za dobavo ruskega plina Ukrajini in o poplačilu njenih plinskih dolgov.

Rok, ki ga je dal ruski plinski gigant Gazprom Ukrajini za poplačilo dolga, se sicer izteče nocoj, a pogajanja se bodo očitno nadaljevala še v sredo. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se bodo Oettinger ter ruska in ukrajinska ministra za energijo Aleksander Novak in Jurij Prodan sestali v sredo ob 9.30.

Preložena pogajanja

Sicer pa smo danes že poročali, da je, potem ko je ukrajinski Naftogaz 2. junija plačal 786 milijonov dolarjev dolga, ruski Gazprom rok za prehod na predplačilni sistem preložil s 3. junija na 9. junij, nato pa na danes. Po ponedeljkovih maratonskih pogajanjih, ki so se zavlekla v zgodnje jutranje ure, je komisar Oettinger pojasnil, da so nekatera vprašanja še odprta ter da se bodo pogajanja nadaljevala po posvetovanjih obeh ministrov z njunima predsednikoma.

Ukrajina s skoraj dvema milijardama dolarjev neporavnanih računov

Ruski minister Novak je povedal, da mora Ukrajina plačati še 1,45 milijarde dolarjev neporavnanih računov iz novembra in decembra ter pol milijarde dolarjev za neporavnane račune v aprilu in maju. Ukrajinski minister Prodan pa je pojasnil, da je Gazprom predlagal stodolarski popust na osnovi znižanja izvoznih dajatev, tako da bi morala Ukrajina namesto 485 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina plačati 385 dolarjev.

Ukrajina je do aprila letos Rusiji za 1000 kubičnih metrov plina plačevala 268 dolarjev, z aprilom pa je Gazprom ceno zvišal na 485 dolarjev. Komisar Oettinger je konec maja ocenil, da je 268 dolarjev pod tržno ceno v Uniji, 485 dolarjev pa je občutno preveč. Medtem ko Kijev vztraja pri 268 dolarjih, Oettinger meni, da bi bila poštena cena nekje med 350 in 380 dolarji.

Unijo skrbi

Rešitev plinskega spora je pomembna tudi za Unijo. Če Gazprom zapre plinsko pipo Ukrajini, obstaja namreč nevarnost, da vse članice Unije, ki dobivajo ruski plin prek druge največje evropske države, ne bodo prejele celotne dobave. Danes se sicer izteka rok, ki ga je Moskva postavila Kijevu za plačilo dolga za plin, v primeru neplačila pa je zagrozila z ustavitvijo dobav plina Ukrajini.

Deli s prijatelji