POSEBEN ODBOR

Zaradi LuxLeaksa ustanovili odbor, nad nepravilnosti tudi Tomčeva in Fajonova

Objavljeno 26. februar 2015 22.03 | Posodobljeno 26. februar 2015 22.03 | Piše: STA, P. Pa.

Povod za ustanovitev odbora so bile razkrite sporne prakse v Luksemburgu, na Nizozemskem, Irskem in v Belgiji.

Barroso je danes nagovoril evropske poslance

BRUSELJ – V Evropskem parlamentu v Bruslju je danes potekalo ustanovno zasedanje posebnega odbora za davčne odločbe, ki je bil vzpostavljen zaradi davčne afere LuxLeaks. Med 45 člani odbora ni Slovencev, sta pa Romana Tomc (EPP/SDS) in Tanja Fajon (S&D/SD) sporočili, da sta postali nadomestni članici tega odbora s kratico TAXE.

Ugotavljali bodo nepravilnosti

Člani odbora bodo zdaj šest mesecev pregledovali davčne prakse držav članic EU, in sicer vse nazaj do leta 1991, ter ugotavljali morebitne nepravilnosti. Analizirali bodo tudi dodeljevanje državnih pomoči v obliki davčnih popustov podjetjem in multinacionalkam in ocenili posledice agresivnega davčnega načrtovanja na javne finance.

Povod za ustanovitev posebnega odbora, ki se bo ukvarjal še s transparentnostjo davčnih pravil držav članic, sicer niso bile le sporne prakse v Luksemburgu, razkrite med drugim v aferi LuxLeaks, ampak tudi v drugih državah – na Nizozemskem, Irskem, v Belgiji in drugod po uniji.

Za predsednika odbora je bil imenovan Francoz Alain Lamassoure (EPP). Kot je poudaril ob prevzemu položaja, gre za »preglednost in pravico«. »Imamo pomembno nalogo. Potrebujemo rezultate in potrebujemo jih hitro,« je poudaril in člane odbora pozval, naj »izkoristijo zagon, ki so ga dala medijska razkritja«.

Poslanki za hitro in učinkovito delo

Tudi Tomčeva je danes izrazila pričakovanje, da bo delo v odboru potekalo hitro in učinkovito. »Pomembno je tudi, da ob zaključku mandata dobimo konkretne rezultate. Odbor nikakor ne sme biti sam sebi namen,« je poudarila. Ugotovitve in priporočila odbora morajo po njenem pripeljati do dejanskega izboljšanja davčnih sistemov v državah EU.

Fajonova pa je dejala, da »moramo rezultate pokazati hitro in tako dokazati javnosti, da smo resnično zavezani vzpostavitvi zdravih finančnih in davčnih evropskih temeljev«. »Prizadevati si moramo za kaznovanje zlorab, saj ne želimo več afer in izgube denarja, temveč zaupanje državljanov in učinkovit nadzor. Danes smo se zavezali ne le k diagnosticiranju škodljive davčne epidemije, temveč tudi k njeni hitri in učinkoviti terapiji,« je še zapisala.
 

Deli s prijatelji