POROČILO

Zaradi krize večja neenakost med plačami

Objavljeno 25. maj 2015 16.45 | Posodobljeno 25. maj 2015 16.45 | Piše: T. L., STA

Na splošno je stopnja neenakosti plač v EU manjša kot v ZDA, vendar pa v Veliki Britaniji razlike presegajo povprečje ZDA.

V EU le štiri države dopuščajo prikrivanje podatkov o financerjih političnih strank in volilnih kampanj, med njimi je tudi Slovenija

BRUSELJ – Neenakost med plačami se od začetka krize v Evropi na splošno povečuje, tako pa je predvsem zaradi čedalje večje neenakosti znotraj držav, v nedavnem poročilu ugotavlja Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound. To je lahko razlog za skrb glede kohezije v EU, opozarja.

Poročilo Nedavni razvoj porazdelitve plač v Evropi vsebuje pregled razvoja dogodkov v zvezi s porazdelitvijo dohodkov v Evropi med letoma 2002 in 2011 in tako zajema obdobje pred krizo in po njej, so danes sporočili iz Bruslja.

Na splošno je stopnja neenakosti plač v EU manjša kot v ZDA, vendar pa v Veliki Britaniji razlike presegajo povprečje ZDA. Velika neenakost plač je bila opažena tudi v Latviji in na Portugalskem, je komisija povzela izsledke poročila Eurofounda.

Ta je spomnil še, da smo bili še do leta 2008 priče izenačevanju plač in da obrat tega trenda po izbruhu krize vzbuja skrb.

Neenakost plač pa ne vpliva na celotni splošni porast neenakosti v življenjskem standardu. Zaradi vse večje brezposelnosti, zlasti v južnih državah EU, so izginila številna slabše plačana delovna mesta. To je sicer zmanjšalo zabeleženo stopnjo neenakosti plač, vendar pa so se razlike med dejanskimi prihodki še povečale, je še moč razbrati iz poročila.

Deli s prijatelji