DA ALI NE?

Zaradi cigaret na referendum

Objavljeno 23. september 2012 09.21 | Posodobljeno 23. september 2012 09.21 | Piše: D. P., STA

Pobudo za poenotenje zakonodaje je dalo švicarsko pulmološko združenje, kjer poudarjajo, da želijo odpraviti zmedo.

Kajenje škoduje tudi koži

BERN – Švicarji bodo na referendumu odločali o zaostritvi prepovedi kajenja na delovnih mestih in v drugih zaprtih javnih prostorih. Prepoved sicer velja že več kot dve leti, a posamezni kantoni uveljavljajo številne izjeme, ki naj bi jih z zaostritvijo zakonodaje odpravili in poenotili razmere za vso državo.

Ponekod že popolna prepoved

V osmih kantonih že zdaj velja popolna prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih, kot so restavracije, bolnišnice ali podjetja, v preostalih 18 pa zakon izvajajo manj strogo. Pobudo za poenotenje zakonodaje je dalo švicarsko pulmološko združenje, v katerem poudarjajo, da želijo odpraviti zmedo, obenem pa zanikajo, da želijo prepoved uveljaviti tudi v zasebnih prostorih.

600.000 mrtvih zaradi pasivnega kajenja

V združenju navajajo podatek Svetovne zdravstvene organizacije, da pasivno kajenje letno v svetu povzroči smrt 600.000 ljudi, pa tudi podatke o manjšem številu hospitaliziranih bolnikov zaradi bolezni srca in ožilja v tistih kantonih, kjer prepoved kajenja v zaprtih prostorih dosledno izvajajo.

Ne glede na izid današnjega referenduma pa so nekateri kadilci že našli rešitev. V Švici so namreč med kadilci postali precej priljubljeni bari, ki so odprti samo za člane, ti pa lahko v njih kadijo po mili volji.

Deli s prijatelji