REAKCIJA

Zaradi antibiotika ji odpada koža

Objavljeno 02. januar 2015 22.45 | Posodobljeno 02. januar 2015 23.06 | Piše: T. P.

Alergijska reakcija kriva, da se telo 19-letne mamice odziva, kot bi bilo opečeno.

Včasih gre lahko s slabega še na slabše, kar je 19-letna Yassmeen Castanada občutila na lastni koži. Dobesedno. Namesto da bi božični večer prvič preživela kot novopečena mamica male dojenčice, nesrečnica v radostnem prazničnem času leži v bolnišnični postelji. Sedemdeset odstotkov njenega telesa je v opeklinah, kljub zdravljenju se ji pojavljajo vselej novi mehurji, koža pa ji v zaplatah odpada. A ne ker bi jo zajel ogenj, ampak ker je zaradi slabega počutja vzela prijateljičin antibiotik. In začela »goreti« od znotraj navzven.

Božični čas je čas čudežev. In Laura Corona, mati dekleta, ki razpada pri živem telesu, vendar upa, se bo to izkazalo za resnično. »Ob pogledu nanjo se mi trga srce. Pogled na hčer, ki pred tvojimi očmi dobesedno gori, je neresničen,« pravi Laura, ki srčno upa, da se bo nazadnje izvlekla, čeprav jo že nekaj tednov le nemočno opazuje. Privezano na bolnišnično posteljo, v katero jo je spravil antibiotik, ki ji ga je zaradi slabega počutja dala prijateljica. A namesto da bi se Castanadova po zaužitem zdravilu počutila bolje, je šlo z njenim zdravjem le strmo navzdol. Kot bi padala v prepad. Oči, nos, grlo so jo začeli peči, skoraj žgati, zaradi česar so jo nemudoma prepeljali na urgenco, v naslednjih dneh pa so ji vse telo prekrili velikanski mehurji. »V štirih dneh njen obraz ni bil več prepoznaven. S krpo sem ji obrisala obraz, koža pa se je ob tem luščila v velikih zaplatah. Ji dobesedno odpadala,« se prvih dni v bolnišnici spominja Laura.

Ko so Yassmeen prepeljali v bolnišnico, se verjetno nikomur ni niti sanjalo, da ji bodo zdravniki odkrili smrtonosni stevens-johnsonov sindrom, redko, a izjemno nevarno alergijsko reakcijo na zdravila, pri kateri se koža odzove, kot bi bila opečena. Mehurji prekrijejo bolnikovo kožo, ustnice, oči in genitalije, po celotnem telesu pa čuti neznosne bolečine. »Koža ni zares opečena, le odzove se, kot bi bila,« je pojasnil zdravnik dr. Joshua Zeichner, ki Yassmeen, ki so jo zaradi bolečin uspavali, zdravi kot žrtev opeklin. A četudi je v minulih tednih prestala že nekaj operacij in je na intenzivni oskrbi oddelka za opekline, še ni iz najhujšega. Na stopalih se ji namreč še vedno pojavljajo vselej novi mehurji, pred njo pa je še izjemno dolgo okrevanje. 

Deli s prijatelji