NEOLIKANI

Zapisala »Spoštujta vlogo, ki
 vama je dodeljena!« in odstopila

Objavljeno 03. december 2014 12.45 | Posodobljeno 03. december 2014 12.48 | Piše: E. B.

Republikanska piarovka meni, da sta hčerki Obama neolikani in nespoštljivi.

Barack Obama.

Ne le da ji gre v nos zdajšnja ameriška administracija, Elizabeth Lauten, vodja piarovske službe pri republikancu Stephenu Fincherju, je sklenila obračunati še s predsednikovima hčerkama, Sasho in Malio, ki ju je revija Time uvrstila med petindvajseterico najvplivnejših najstnikov v 2014.

Odstopila sama

Tiskovna predstavnica republikanskega kongresnika iz Tennesseeja Elizabeth Lauten je v ponedeljek za ameriško televizijo NBC potrdila svoj odstop s položaja, ker je konec tedna na spletnem družbenem omrežju Facebook nepremišljeno žalila hčerki predsednika ZDA Baracka Obame.

Direktorica za komunikacije kongresnika Stevena Fincherja se je za svoje izjave opravičila, vendar je bilo že prepozno, saj si tega na svojem položaju ne bi smela privoščiti. Kritizirali so jo tako liberalci kot konservativci, saj so mladoletni otroci politikov v ZDA prepovedano območje.

Lautenova je kritizirala oblačila in drži Sashe in Malie Obama minuli teden, ko je predsednik tradicionalno pomilostil purana pred zahvalnim dnevom. Oblečeni sta bili, kot se pač oblačijo najstnice, poleg tega pa nista bili navdušeni nad puranjim cirkusom.

»Draga Sasha in Malia. Razumem, da sta v teh nemogočih najstniških letih, vendar pa sta del prve družine in skušajta pokazati malce dostojanstva. Malce se potrudita. Vsaj delajta se, da vama to, da sta v Beli hiši, nekaj pomeni. Oblecita se, kot da zaslužita spoštovanje, ne pa prostor za barom,« je med drugim napisala Lautenova.

Potem, ko je objavila zapis, se je v njej očitno nekaj premaknilo in je kasneje napisala celo opravičilo. Pojasnila je, da je molila, govorila s starši in še enkrat prebrala, kar je napisala ter uvidela, da je prehitro sodila mladima damama na način, na katerega sama kot najstnica ne bi nikoli želela, da bi kdo sodil o njej.

STA

Preprosto nimata sloga, povrhu sta neolikani in nespoštljivi, je o prvih hčerkah, ki naj bi razočarali s svojim vidno zdolgočasenim nastopom ob očetu ob zahvalnem dnevu, prek twitterja in facebooka povedala Lautnova, samooklicana strokovnjakinja za komuniciranje na najvišji ravni, vendar prepozno: drugi uporabniki družabnih omrežij so jo nemudoma opomnili na klan Palinovih, predvsem pa na nespodobno Jenno Bush, ki je s svojim nebrzdanim, tudi pijanim vedenjem nemalokrat osramotila očeta in mater; skorajda legendarna je fotografija nekdanje prve hčerke, ko se je povsem okajena in s cigareto v roki spotaknila ter si tako prislužila vzdevek Jenna in tonik. Da ne govorimo o iztegnjenih jezikih in kazanju rogov v javnosti pa uporabi lažne osebne izkaznice, ko je bila še mladoletna – kaj bi piarovka torej rekla o njenem slogu? Javnosti njeno mnenje zdaj pravzaprav niti ne zanima, pojavile so se namreč že številne pobude, da bi Lautnovo preprosto odstranili iz republikanskih vrst, saj lahko stranki s svojimi očitno nepremišljenimi nastopi zgolj škoduje.

Piarovka se je pozneje sicer opravičila za svoje izjave, češ da je po temeljiti, večurni molitvi in pogovoru s starši spoznala hudo napako in krivico, ter poudarila, da do prvih hčera nikakor ne goji sovražnih čustev, še več, o dekletih da ima zgolj dobro in spoštljivo mnenje. No, tega nikakor ni bilo mogoče razbrati iz njenega napada na twitterju, pa si preberimo: »Dragi Sasha in Malia! Razumem, da sta v burnem najstniškem obdobju, a sta le del prve družine, tako da pokažita malce elegance in okusa. Ali pa vsaj spoštujta vlogo, ki vama je bila dodeljena. Sicer pa, le kako bi lahko to kdo pričakoval od vaju, ko pa niti vajina mati in oče ne spoštujeta svojih položajev ali pa sploh ameriškega naroda. Kakor koli že, še marsičesa se morata naučiti, denimo, se prilagoditi situaciji. Vsaj pretvarjajta se, da vama vloga v Beli hiši nekaj pomeni. Oblecita se, kakor da si želita prislužiti spoštovanje, ne pa prostora za točilnim pultom. Predvsem pa se ne pačita med televizijskimi prenosi!« 

Deli s prijatelji