REŠEVANJE TEŽAV

Zaostritev na srbsko-hrvaški meji, Vučić zatožil Milanovića EU

Objavljeno 25. september 2015 10.30 | Posodobljeno 25. september 2015 10.32 | Piše: A. L.

Srbi od polnoči tovornjakom s hrvaškimi registrskimi oznakami oziroma hrvaškim blagom ne dovolijo več v državo.

Aleksandar Vučić.

BATROVCI, BAJAKOVO – Ultimat, ki ga je srbska vlada dala hrvaški, da mora odpreti meje, sicer bodo s tremi ukrepi, ki jih je že v torek odobrila vlada, udarili tudi sami, se je iztekel. Na mejnem prehodu Batrovci–Bajakovo je tako v noči s srede na četrtek srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović okoli polnoči podal izjavo, da v državo ne bodo več spustili tovornjakov s hrvaškimi registrskimi oznakami niti tistih, ki prevažajo hrvaško blago. Ob tem je poudaril, da je početje Hrvaške neodgovorno in da z ekonomsko agresijo povzroča škodo obema državama. Izrazil je še upanje, da bodo ukrepe lahko čez pet minut že umaknili.

Madžari na meji s Slovenijo postavili kilometer ograje

V četrtek so madžarski varnostni organi na slovensko-madžarski meji
postavili okrog 500 m ograje iz bodeče žice na relaciji od avtoceste do
bivšega mejnega prehoda Pince. Prav tako je bodeča žica v dolžini okrog 500
metrov nameščena v Dolgi vasi, in sicer od bivšega mejnega prehoda v smeri Mostja. Madžarski policisti in vojaki izvajajo nadzor meje, so sporočili iz PU Murska Sobota.
 

Potniški promet poteka brez omejitev.

Kakšni so preostali ukrepi, ki jih je pripravila Srbija, še ni znano. Ugibajo pa, da bi lahko celo popolnoma prekinila politično komunikacijo.

Zatoženi EU

Srbija se je zaradi Hrvaške pritožila tudi Evropski uniji (pisal ji je predsednik Aleksandar Vučić), češ da brutalno kršijo sporazum o stabilizaciji in pridruževanju Srbije in EU. »S Slovenci so se sprli zaradi prisluškovanja, z Madžari si vsak dan izmenjujejo protestne note. Tudi v tem primeru Srbija ne nosi krivde, a nas to stane veliko,« je povedal Vučić.

Hrvaški predsednk Zoran Milanović in notranji minister Ranko Ostojić sta po poročanju Jutarnjega lista dejala, da so ukrepe zoper Srbijo uvedli, saj so vse begunce usmerjali na njihovo mejo, namesto da bi jih vsaj del preusmerili proti Madžarski.

Šef HDZ nad Milanovića

Predsednik vlade je bila tarča napada tudi v hrvaškem saboru. Šef HDZ Tomislav Karamarko je namreč tam komentiral, da je zaradi prihajajočih volitev ustvaril »vojno«, ki pa je zdaj res ne potrebujejo. Prepričan je, da so Milanovićeve poteze za Hrvaško slabe.

Deli s prijatelji