NOBELOV NAGRAJENC

Žalovanje: poslovil se je priljubljeni pesnik

Objavljeno 17. marec 2017 18.44 | Posodobljeno 17. marec 2017 18.44 | Piše: STA, T. Pa.

Derek Walcott je bil po mnenju kritikov eden največjih karibskih poetov.

Fotografija je simbolična.

FORT-DE-FRANCE – Na karibskem otoku Sveta Lucija je v starosti 87 let umrl pesnik in Nobelov nagrajenec Derek Walcott, po mnenju kritikov eden največjih karibskih poetov, poroča britanski BBC. V svojih delih je združeval karibsko občutenje sveta s kulturno tradicijo Zahoda. Širša javnost ga je spoznala leta 1992, ko je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

V delih karibskega Homerja, kot so mu pravili, so Karibi nezgrešljivi. Z motivi morja je pesnik prepletal mite in ustno izročilo domačega otoka Sv. Lucije.

Med njegovimi zbirkami sta In A Green Night: Poems 1948–1960 ter epsko delo Omeros, predelava trojanske vojne kot socialnega konflikta med karibskimi ribiči. V angleščini se je sicer podpisal pod 20 pesniških zbirk in kar 30 dramskih tekstov.

Do leta 1992 je imel Walcott zveste, izbrane bralce. Podelitev Nobelove nagrade je vse spremenila in pesnika, potomca sužnjev, izstrelila v svetovno pesniško orbito. Žirija za Nobelovo nagrado je takrat v obrazložitvi med drugim poudarila multikulturne razsežnosti njegove poezije. »Njegov slog je melodičen in senzitiven,« je med drugim poudarila.

Prvo pesniško zbirko je izdal pri 18 letih, bil pa je priznan tudi kot slikar in dramatik. Deloval je tudi kot gledališki in umetnostni kritik. Poleg Nobelove je prejel še več drugih nagrad, med njimi leta 2011 nagrado Thomasa Stearnsa Eliota za zbirko White Egrets, še poroča BBC.

V slovenskem prevodu so izšle izbrane pesmi Okus soli z ustnic vetra v prevodu Vena Tauferja in Jureta Potokarja.

Deli s prijatelji