PRAVOSODJE

Zahtevajo, da Hrvaška uradno potrdi Arkanovo smrt

Objavljeno 10. september 2014 00.14 | Posodobljeno 10. september 2014 00.14 | Piše: STA, S. U.

Neuradno naj bi bil Arkan neposredno vpleten v umor Stjepana Đurekovića.

ZAGREB – Sodišče v Münchnu je potrdilo obtožnico proti nekdanjemu šefu jugoslovanske obveščevalne službe Zdravku Mustaču zaradi vpletenosti v umor hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića v Nemčiji leta 1983. Od hrvaških oblasti je zahtevalo preverjanje potencialnih prič, med katerimi je tudi pokojni srbski kriminalec Željko Ražnatović Arkan.

Na seznamu več kot 60 oseb, ki jih vrhovno deželno sodišče v Münchnu obravnava kot možne priče, je vrsta pokojnih. Med njimi so tudi nekdanji hrvaški premier Ivica Račan ter številni drugi jugoslovanski politiki, kot so Josip Vrhovec, Milka Planinc, Mika Špiljak, Jure Bilić in Milutin Baltić, navaja danes Jutarnji list.

Nemško sodišče je od kolegov z zagrebškega županijskega sodišča do začetka oktobra zahtevalo uradno potrditev, katere osebe s seznama prič niso več žive. Časnik pa se zdaj vprašuje, kako bo Hrvaška uradno potrdila, da je Arkan mrtev, potem ko so ga umorili v Beogradu leta 2000.

Sojenje Mustaču so združili s sojenjem njegovemu podrejenemu v jugoslovanski obveščevalni službi Josipu Perkoviću. Po večmesečnih zapletih na Hrvaškem z njuno izročitvijo čakata v nemškem priporu na začetek sojenja, ki je napovedan za 17. oktober.

Neuradno naj bi bil Arkan neposredno vpleten v umor

Nemško sodišče naj bi imelo posnetek pogovora med Mustačem in Perkovićem z začetka 90. let prejšnjega stoletja, v katerem naj bi bila omenjala Arkana. Neuradno naj bi bil Arkan neposredno vpleten v umor Đurekovića in naj bi bil domnevno tudi sodelavec jugoslovanske obveščevalne službe.

Perković je po razpadu Jugoslavije delal tudi za hrvaške varnostnoobveščevalne službe, tako kot še nekateri pripadniki tajnih služb, ki so na nemškem seznamu. Med drugimi tudi Tomislav Miličić, ki je bil tudi sekretar v kabinetu nekdanjega direktorja hrvaške protiobveščevalne agencije in sedanjega predsednika HDZ Tomislava Karamarka.

Nemčija zahteva od Hrvaške tudi vrsto dokumentov iz časov socialistične Hrvaške iz prve polovice 80. let, v katerih naj bi omenjali poneverbo deviz ali kriminal v Ini, kar naj bi bilo pripeljalo do umora Đurekovića, še piše časnik.

Deli s prijatelji