ELEKTRIKA

Zagrebčani ne marajo položnic

Objavljeno 12. april 2016 11.28 | Posodobljeno 12. april 2016 11.29 | Piše: J. V.

Podjetje Elektra je dolžnikom poslalo kar 288.000 opominov.

Univerzalni plačilni nalog bo zamenjal tri papirne obrazce za nakazilo denarja.

ZAGREB – Prebivalci glavnega mesta naše južne sosede so veliki dolžniki, saj ne plačujejo prav pretirano vestno položnic za elektriko, vodo, plin, niti za gretje, komunalna nadomestila, odvoz smeti in vzdrževanje stavb, v katerih živijo. Samo v minulem letu so, kot je pisalo v Večernjem listu, namreč prostodušno ostali dolžni kar 507 milijonov kun, kar je približno 67 milijonov evrov. Več kot polovica njihovega lanskega dolga – več kot 38 milijonov evrov! – pa je iz naslova neplačanih računov za elektriko, kot so hrvaško javnost opozorili iz zagrebškega podjetja Elektra. Večina mestnih podjetij, ki skrbijo za stanovanjske storitve na območju hrvaškega glavnega mesta, že dlje zaman opozarja, da je med njihovimi dolžniki približno 30.000 Zagrebčanov oziroma predstavnikov zagrebških družin, proti katerim so bila primorana po nizu neuspešnih opominov že večkrat sprožiti izvršbe.

Podjetje za preskrbo z električno energijo je lani odjemalcem razposlalo 288.000 opominov, zaradi neplačanih računov pa iz svojega omrežja v istem obdobju začasno izklopilo skoraj 4000 električnih števcev. No, opomine so Zagrebčanom pošiljali tudi iz toplarne hrvaškega elektrogospodarstva, v kateri so lani terjatve do neplačnikov računov dosegle približno 69 milijonov kun (devet milijonov evrov). Od tega so resda zagrebška podjetja in druge pravne osebe toplarni ostali dolžni 39 milijonov kun (približno 5,1 milijona evrov). 
Kaj pa zagrebško vodovodno podjetje? Njemu dolžniki lani za vodo in kanalizacijo niso plačali 28 milijonov kun (3,7 milijona evrov). Zato so samo gospodinjstvom v nekaj manj kot 500 primerih zavrnili dostop do vode, proti 30.000 uporabnikom pa sprožili ustrezne druge postopke, tudi izvršbe. Več kot 30 milijonov kun (štiri milijone evrov) so Zagrebčani lani ostali dolžni tudi zato, ker niso plačali dodatnih mesečnih stroškov za vzdrževanje infrastrukture. A niti tu se seznam dolgov prebivalcev Zagreba še ne konča, saj so tudi iz zagrebške plinarne sprožili 30.0000 izvršb proti svojim neplačnikom, ki jim dolgujejo kar 36 milijonov kun (4,7 milijona evrov), zagrebško komunalno podjetje pa prav tako od približno enakega števila prebivalcev terja še dodatnih 23 milijonov kun (tri milijone evrov).

Deli s prijatelji