ZAVRNJENI

Zagreb za parado ponosa ne bo dal niti kune

Objavljeno 10. marec 2012 00.05 | Posodobljeno 10. marec 2012 00.06 | Piše: T. Po.

Prireditev Zagreb uvršča med mesta, kjer je strpnost do istospolno usmerjenih »visoka«.

Lanskoletna parada ponosa v Zagrebu je potekala brez večjih težav.

ZAGREB – Prvič po 11 letih, odkar poteka parada ponosa v Zagrebu, občina prireditvi ne bo namenila niti kune. Urad za kulturo mesta Zagreb se je odločil, da bo letos financiranje parade odpovedalo.

»Zagreb Pride kot združenje prebivalcev svoje številne projekte predstavlja več deset različnim javnim, zasebnim, domačim in tujim sponzorjem, a samo od Zagreba nikoli ne dobi pojasnitve, ali je kakšen projekt oziroma program podprl. Zato tudi zdaj ne vemo, zakaj so se odločili, da Paradi ponosa ne bodo namenili niti kune. Uradu smo že poslali prošnjo za obrazložitev, na odgovor pa še čakamo,« je za queer.hr pojasnil Marko Juričić z Združenja Zagreb Pride.

Od štirih projektov podporo dobil le en

Parada ponosa je bila ena izmed štirih projektov, ki so bili poslani omenjenemu uradu. Med drugim je na urad romal projekt prevoda zbornika znanstvenih politoloških besedil Queer in Europe, izdaja raziskovalno-publicističnega avtorskega dela o desetletnici delovanja LGBT-aktivizma na Hrvaškem in program neformalnega izobraževanja o LGBT-kulturi in pravicah Prajdionice+, ki je tudi edini dobil finančno podporo v višini 15.000 kun (okoli 2000 evrov).

Sabotiranja ne bo

»Ne glede na to, da smo mislili, da smo pomembni za 4000 pedrov, lezbijk in transeksualcev, se lahko sprijaznimo s tem, da nas naše mesto ne obožuje,« je dodal Juričić in poudaril, da sabotiranja parade ne bo dopustil.

Po mnenju Juričića parada ponosa Zagreb uvršča med svetle točke na svetu. Ravno zaradi tega bo parada potekala, »s finančno podporo ali brez nje«.

Deli s prijatelji