KRIŽARKA

Zadnji letošnji morski velikanki

Objavljeno 02. november 2014 13.18 | Posodobljeno 02. november 2014 13.18 | Piše: Adrian Grizold

Costa Diadema, ki je nasledila nesrečno Costo Concordio, je iz Trsta prvič izplula danes, v Nemčiji pa so naročniku predali tretjo največjo križarko na svetu.

Industrija križarjenj po morjih bo po napovedih rasla tudi prihodnjo sezono. V floti velikank bo od zdaj nova admiralska ladja družbe Costa Crociere (CC), v Benetkah zgrajena Costa Diadema, ki je prav danes krenila na prvo plovbo iz Trsta. Pred tem se je na poskusnih vožnjah večkrat pokazala pred Koprskim zalivom. Pravijo, da nove superladje menda še kapitan Schettino ne bi mogel potopiti …

Prezimila bo v Evropi

Na prvo plovbo bi v resnici morala iz Benetk, a so si zaradi tamkajšnjih vse glasnejših protestov proti belim velikankam premislili. Tako ne bo torkovega načrtovanega postanka v Kopru, saj bo v Jadranu obiskala le Dubrovnik, 7. novembra pa bo v Genovi, nedaleč od pomola, kjer razstavljajo nesrečno predhodnico Costo Concordio, krst, ki ga tokrat ne bo opravila medijsko znana osebnost, marveč sodelavka potovalne agencije Carolina Miceli. V osebni izkaznici največje križarke, ki bo plula pod italijansko zastavo, je zapisano: 306 metrov dolžine, 132.000 ton, 19 krovov, 1862 kabin za največ 4947 potnikov in 1253 članov posadke. Superladja, petnajsta v beli floti CC, ki so jo poimenovali kar kraljica Sredozemlja, velja za nepotopljivo. Ponosno navajajo, da je v celoti plod domačega znanja in iz domačih materialov, stala pa je od 550 milijonov do milijarde evrov. Italijani navdušeno razlagajo, da je Diadema resnično niz draguljev in presežkov ter ponos sodobne gradnje. Ustreza najsodobnejšim varnostnim standardom, ob tem naj bi bila prijaznejša do okolja od večine velikank in bo tudi pozimi križarila po zahodnem Sredozemlju.

V Hamburgu pa so minuli teden opravili zadnja dela na do zdaj največji v Nemčiji (ladjedelnica Meyer v Papenburgu) zgrajeni križarki, kar 348 metrov dolgi ladji Quantum of the Seas. Na bregovih Labe jo je pozdravilo nekaj tisoč navdušencev, v torek so jo v Bremerhavnu predali naročniku, ameriškemu ladjarju Royal Caribbean International. Uradno je tretja največja potniška križarka na svetu, njena domača luka bo New York, od tam bo z do 4100 potniki plula na Bahame, Bermude in v Karibsko morje. Costa Diadema in Quantum sta zadnji letošnji lastovki, prihodnje leto se jima bodo ob več manjših križarkah pridružile še štiri nove velikanke.

Deli s prijatelji