POGREB

Zadnje slovo od pozabljene Jovanke Broz

Objavljeno 26. oktober 2013 10.19 | Posodobljeno 26. oktober 2013 10.19 | Piše: STA, T. L.

Vdovo Josipa Broza Tita bodo pokopali točno opoldne.

Jovanka je prepričana, da jo hočejo utišati, ker ve preveč skrivnosti, ki so še vedno vroče.

BEOGRAD – V Beogradu bodo danes opoldne z vojaškimi častmi pokopali vdovo nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanko Broz, ki je umrla prejšnjo nedeljo, stara 88 let. Njen zadnji dom bo poleg moža v beograjski Hiši cvetja.

Jovanka si je sicer želela skromen pogreb brez večjih slovesnosti, vendar se je srbska vlada odločila, da ji pripravi državni pogreb z vojaškimi častmi. Udeležili naj bi se ga številni žalujoči iz vseh krajev bivše Jugoslavije.

Vdova bivšega predsednika nekdanje Jugoslavije je umrla prejšnjo nedeljo v kliničnem centru v Beogradu, kamor so jo sprejeli po lažjem infarktu 23. avgusta letos. V bolnišnico so jo pripeljali v polzavestnem stanju in dehidrirano. O poslabšanju njenega zdravja so nato poročali konec septembra. Da je v komi in da diha ob pomoči aparatov, pa so iz bolnišnice sporočili 27. septembra.

Jovanka Broz se je rodila leta 1924 v Liki. Leta 1952 se je poročila s takratnim jugoslovanskim predsednikom Josipom Brozom Titom.

Po njegovi smrti leta 1980 je živela v stanovanju na Dedinju, stran od oči javnosti in precej skromno, tudi v neke vrste hišnem priporu, saj ji oblasti niso dale potnega lista. Prav tako ji niso priznali državne pokojnine, ubadala se je z velikimi finančnimi težavami. Njen položaj se je začel urejati šele po političnem preobratu v Srbiji leta 2000.

Deli s prijatelji