RAZKRIVA

Zadnja Titova prevara: ljudje jokali nad krsto peska?

Objavljeno 13. oktober 2014 20.49 | Posodobljeno 13. oktober 2014 21.45 | Piše: T. L.

Ljudje, ki so se zadnjič želeli posloviti od Josipa Broza Tita, naj bi v zvezni skupščini jokali nad krsto, polno peska, Titovega trupla naj ne bi bilo v njej, trdi Obren Đorđević.

Tito je menil, da bo najbolje uničiti dokumente o padcu vesoljske ladje na Otočec pri Novem mestu

BEOGRAD – Ne, zgodovina še ni zaključena, prav tako pa očitno ni napočil čas, da vsaj starejših generacij ne bi nehali presenečati z razkritji iz zadnjega obdobja nekdanje Jugoslavije. Razkritja, bolj ali manj nepreverjena, ki so tako ali drugače povezana z življenjem in smrtjo Josipa Broza Tita, so precej pogosta, zdaj pa naj bi padla tančica še z zadnjega dogodka – njegovega pogreba 8. maja 1980.

Dr. Obren Đorđević, ki je štiri desetletja preživel v varnostnih organih nekdanje države, nato pa je bil še načelnik srbske službe državne varnosti, zdaj namreč trdi, da v krsti, od katere se je leta 1980 v zvezni skupščini na stotisoče Jugoslovanov poslovilo od Tita, ni bilo njegovega trupla, ampak pesek. 

»Ko je Josip Broz umrl, so posamezni člani predsedništva SFRJ (predvsem Stevan Doronjski in Stane Dolanc) želeli, da ga balzamirajo in po Leninovem zgledu položijo v mavzolej. Titovo telo pa je bilo tako polno različnih zdravil, da je začelo prezgodaj razpadati in okoli sebe širiti neprijeten vonj. Iz medicinskih in predvsem higienskih razlogov so se Dolanc, Mikulić in Doronjski nato odločili, da bo pogreb potekal brez Titovega trupla. V krsti, ki je bila razstavljena v zvezni skupščini, pa je bil pesek,« pravi Đorđević. Tudi sicer je bil pogreb, ki se ga je udeležilo okoli 600 svetovno znanih osebnosti, velik izpit za jugoslovanski sistem varnosti in tajne službe. Do zapletov in težav ni smelo priti, pišejo srbske Večernje novosti

Đorđević še pravi, da je pogreb tako potekal tudi zato, ker se je menda Mitja Kraigher bal morebitne diverzije emigracije. Ključni človek pa je vseeno bil Dolanc, in to le za to, ker se je pripravljal, da nasledi Tita. Za zadnjo Titovo prevaro naj bi vedeli le najožji krog Titovih varnostnikov ter že omenjena Dolanc in Doronjski. 

Verjetnost »najnovejšega razkritja« smo preverili tudi pri zgodovinarju in kolumnistu Božu Repetu, ki poudarja, da gre za navedbe enega človeka, da zapisane trditve zgodovinopisju niso znane, zato meni, da gre za izmišljotino. 

Deli s prijatelji