IZSTRELKI

Zadeli so Japonsko, ciljajo pa na ZDA

Objavljeno 08. marec 2017 09.42 | Posodobljeno 08. marec 2017 09.42 | Piše: U. S.

Severna Koreja izstrelila štiri balistične rakete.

Severna Koreja je s severozahoda države ob meji s Kitajsko izstrelila štiri balistične rakete, ki so preletele kakih tisoč kilometrov in dosegle višino 260 kilometrov, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za obrambo.

Projektile so izstrelili iz baze Tongčang-ri, je sporočila južnokorejska vojska in pristavila, da »Južna Koreja in ZDA že preiskujeta nadaljnje informacije«. Japonski premier Šinzo Abe je povedal, da so izstrelili štiri projektile, od katerih so trije padli na japonsko ozemlje, in sicer na izključni gospodarski pas. Abe je poudaril, da so izstrelitve jasna kršitev resolucij Varnostnega sveta: »To je izjemno nevarna akcija.« In še, da gre za novo grožnjo. Resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov Severni Koreji izrecno prepovedujejo preizkušanje balistične ali jedrske tehnologije.

Ko so ZDA in Japonska začele skupne letne vojaške vaje, je Severna Koreja prejšnji petek zagrozila s povračilnimi ukrepi, Pjongjang namreč v teh vajah vidi priprave za napad na Severno Korejo. Ponedeljkove izstrelitve so zadnje v nizu poskusov severnokorejske raketne tehnologije. Pjongjang želi pod vodstvom Kim Džonga Una razviti medcelinsko balistično raketo, ki bi lahko dosegla ZDA. Lani so izvedli dva jedrska poskusa in več izstrelitev raket, včeraj je bilo drugič, da so njihovi izstrelki pristali v japonski gospodarski coni.

Združene države so obsodile severnokorejsko dejanje. »Ostajamo pripravljeni in bomo sprejemali korake za okrepitev svoje pripravljenosti, da bomo branili sebe in svoje zaveznike pred napadom, ter bomo uporabili vse zmožnosti, ki so nam na razpolago proti tej vse večji grožnji,« je dejal predstavnik State Departmenta Mark Toner

Deli s prijatelji