UŽALJENI

Začetek vojne? Severni Korejci za Trumpa zahtevajo smrtno kazen

Objavljeno: 15.11.2017 09:33Posodobljeno: 15.11.2017 09:33

Ker je zlobno žalil dostojanstvo njihovega vrhovnega vodstva, pravijo, da mu ne bodo nikoli oprostili.

PJONGJANG – Severnokorejski državni dnevnik Rodong Sinmun se je danes znesel nad ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ker je užalil njihovega voditelja Kim Džong Una. Zanj zahtevajo smrtno kazen. Označili so ga za strahopetca, ker »si ni upal« ogledati demilitariziranega območja na meji med obema Korejama.

Časnik, ki ga ureja severnokorejska komunistična partija, je Trumpu in njegovemu obisku Južne Koreje ter Japonske prejšnji teden posvetil glavni komentar. Trump je sicer svojo azijsko turnejo po petih državah namenil predvsem iskanju in utrjevanju podpore v boju proti severnokorejskim ambicijam razvoja jedrskega orožja in raketne tehnologije.

»Majhen in debel«

Trump je očitno najbolj ujezil z ocenami, da v Severni Koreji vlada »kruti režim«. »Najhujši zločin, ki mu ga ni mogoče nikoli oprostiti, je ta, da si je drznil zlobno žaliti dostojanstvo našega vrhovnega vodstva,« so zapisali v časniku, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»Moral bi vedeti, da je zgolj gnusen kriminalec, ki ga je korejsko ljudstvo obsodilo na smrt,« so še dodali v časniku.

Izmenjava trdih besed, žaljivk in groženj z vojaškim napadom med Washingtonom in Pjongjangom je po vrnitvi Trumpa z azijske turneje dosegla novo raven, ko je ameriški predsednik namignil, da je severnokorejski voditelj »majhen in debel«. »Zakaj bi me Kim Džong Un žalil, da sem 'star', če jaz za njega ne bi nikoli rekel, da je 'majhen in debel'?« je tvitnil Trump.

Kim in njegovi predniki sicer v Severni Koreji uživajo skoraj božanski status. To se kaže v izjemni občutljivosti celotne države na kakršno koli opazko proti režimu.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja