RAZJASNJENO

Za trčenje vlakov krivo igranje igrice na telefonu

Objavljeno 12. april 2016 23.05 | Posodobljeno 12. april 2016 23.05 | Piše: STA, Mo. S.

Imena 39-letnega kontrolorja signalizacije na železniški progi niso objavili.

BERLIN – Kontrolor signalizacije je na mobilnem telefonu igral igrice, tik preden sta 9. februarja v nemški zvezni deželi Bavarska čelno trčila potniška vlaka, pri čemer je umrlo enajst ljudi, je danes sporočilo tožilstvo. Zaradi uboja iz malomarnosti je sodišče zanj izdalo nalog za aretacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priznal je

Imena 39-letnega kontrolorja signalizacije na železniški progi niso objavili. Javni tožilec Wolfgang Giese je povedal, da je kontrolor priznal, da je v času trčenja igral igrico na svojem pametnem telefonu. Tožilstvo vidi neposredno povezavo med igranjem igrice in vzrokom za eno najhujših železniških nesreč v Nemčiji v zadnjih letih.

Preiskovalci menijo, da zaradi igrice ni bil pozoren na nadzor vlakov. Posledica je bila, da je vlakoma dal napačen signal. Igrico naj bi igral dlje časa, in sicer tik do nesreče. Ni šlo torej samo za spodrsljaj, temveč za resno kršitev delovnih obveznosti, so poudarili.

Ena najhujših železniških nesreč

Nesreča se je zgodila blizu kraja Bad Aibling okoli 60 kilometrov južno od Münchna. Vlaka zasebne družbe Meridian, na katerih je bilo okoli 150 ljudi, sta trčila čelno, eden se je iztiril, več vagonov se je prevrnilo. Življenje je izgubilo 11 ljudi, 85 jih je bilo poškodovanih. Med skupno enajstimi mrtvimi so bili tudi oba strojevodja in dva sprevodnika.

Preiskovalci medtem nadaljujejo preiskavo vzrokov nesreče. Tožilstvo je povedalo, da doslej ni bilo dokazov, da bi bile za nesrečo krive tehnične težave.

Deli s prijatelji