NA PRODAJ

Za Titov naslanjač 52 evrov, Jovankino zofo pa 236

Objavljeno 30. julij 2012 17.00 | Posodobljeno 30. julij 2012 17.00 | Piše: T. L.

Prestižno vilo na Hrvaškem so vrnili dedičem prvotnega lastnika, predmete iz vile pa država daje na javno dražbo.

V kleti vile, ki je bila znana kot maršalova rezidenca, so v trezorju za ogledalom hranili Titovo bogastvo.

ZAGREB – Bi želeli sesti v naslanjač maršala Tita in, denimo, pokaditi cigaro, medtem ko bi vaša izbranka počivala na modri Jovankini zofi? Vse to lahko storite, če se udeležite javne dražbe, na kateri bodo na prodaj predmeti iz vile v prestižni Uvali Lapad, kjer sta Tito in Jovanka občasno letovala. Vilo so namreč nedavno vrnili nasledniku bogate dubrovniške družine Banac, ki ji je bila nepremičnina odvzeta v nacionalizaciji, Agencija za upravljanje z državno lastnino (Audio) pa se je odločila pohištvo iz vile prodati na javni dražbi, poroča Jutarnji list.

Izbira med 115 Titovimi kosi

Tako je izklicna cena za Titov naslanjač 52 evrov, za Jovankino zofo pa 236 evrov. Na prodaj je skupno 115 kosov pohištva, ki krasijo razkošno vilo. Najdražja predmeta na dražbi sta piano znamke C. Bechstein, ki ga je država ocenila na dobrih 2620 evrov, in stilsko oblikovan stolček, ki je vreden slaba dva tisočaka. Za zbiratelje bo zanimiva tudi masivna postelja, ki je ocenjena na nekaj manj kot 473 evrov.

Poznavalci: Cene so realne

Pohištvo v vili naj bilo sicer v bolj slabem stanju in poznavalci starin ocenjujejo, da so izklicne cene kar realno postavljene. Dodajajo, da bi bilo povsem drugače, če bi se na dražbi znašli Titovi predmeti, ki jih je pogosto uporabljal, saj bi bili zneski v tem primeru bistveno višji. Tito nad vilo v Uvali Lapad namreč ni bil preveč navdušen in zato tam ni prav velikokrat bival. Nad njo pa je bil zato bistveno bolj navdušen nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je v vili leta 2005 gostil tudi znanega igralca Johna Malkovicha.

Kakšna bo usoda vile, za zdaj še ni znano. Najverjetneje pa jo bo lastnik spremenil v eno od mondenih zbirališč za hrvaške in tuje bogataše.

Deli s prijatelji