PRAVO BOGASTVO

Za sličice hokejistov plačal neverjetno visoko vsoto denarja

Pozabljena škatla v kleti se je izkazala za pravi zaklad. Dragocena zaradi pričakovanih podob Wayna Gretzkyja.
Fotografija: Wayne Gretzky velja za najboljšega hokejista v zgodovini. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Wayne Gretzky velja za najboljšega hokejista v zgodovini. FOTO: Reuters

Škatla s karticami hokejistov, ki je desetletja ležala v kletnih prostorih podjetja iz kanadske province Saskatchewan, skoraj zagotovo skriva redek zaklad – podobe velikega, največjega Wayna Gretzkyja, junaka lige NHL in sploh enega največjih športnih zvezdnikov vseh časov.

Kupil in pozabil

Vsebuje 16 manjših, vsaka od teh pa 48 zavitkov s po 14 karticami hokejskih asov. Lastnik zavidljive zbirke je tudi sam ljubitelj hokeja, kot se spominja, je kartice po zanemarljivi ceni kupil v 80. letih prejšnjega stoletja neposredno pri proizvajalcu, ki je čistil stare zaloge. Škatle sploh ni odprl, ampak jo je potisnil v kot in nanjo preprosto pozabil, med nedavnim pospravljanjem prostorov svojega podjetja pa znova naletel nanjo.

Ko je spoznal, da se v zavitkih zagotovo skrivajo tudi kartice legendarnega Wayna Gretzkyja danes zelo iskano blago med zbiratelji –, jih je sklenil prodati. Gretzky, če se res skriva na karticah, je upodobljen v sezoni 1979/80, torej na začetku profesionalne kariere v NHL kot eden od asov ekipe Edmonton Oilers, s katero je osvojil kar štiri Stanleyjeve pokale. Po ocenah strokovnjakov bi moralo biti vročih kartic nekje do 30, česar se gotovo zaveda tudi anonimni kanadski kupec škatle, za katero je na nedavni dražbi v Dallasu odštel kar 3,4 milijona evrov.

Po predvidevanju strokovnjakov pa novi lastnik morda niti ne bo odprl zavitkov in tako ohranil pridih skrivnosti ter spodbudil nove bajne ponudbe. Vsaka kartica velikega Gretzkyja, ki je v karieri dosegel rekordnih 2857 točk in se pozneje ustoličil kot nadvse uspešen trener, bi sicer utegnila iztržiti več sto tisočakov, morda celo milijonov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije