IZSILJEVANJE

Za rešitev talca zahtevajo islamisti izpustitev teroristke

Objavljeno 29. januar 2015 12.40 | Posodobljeno 29. januar 2015 09.18 | Piše: STA, P. Pa.

Časa so jim dali do sončnega zahoda. Če je do takrat ne bodo izpustili, bodo usmrtili jordanskega pilota.

Britanski humanitarni delavec Alan Henning v rokah islamskih borcev.

AMAN – Skrajna Islamska država je zagrozila, da bo usmrtila jordanskega pilota, če Aman danes do sončnega zahoda ne bo izpustil iraške džihadistke iz zapora. Na novem zvočnem posnetku glas, ki se izdaja za prav tako ugrabljenega japonskega talca Kendžija Gota, pravi, da bodo njegovi ugrabitelji usmrtili Maza al Kasasbeha.

Osvoboditi želijo teroristko

»Če Sadžida al Rišavi v zameno za moje življenje ne bo izpuščena na turški meji v četrtek, 29. januarja, do sončnega zahoda po mosulskem času, bo nemudoma usmrčen jordanski pilot Maz al Kasasbeh,« v posnetku, ki ga je Islamska država objavila na twitterju, svari Goto. S posnetka ni razvidno, ali nameravajo izpustiti oba omenjena talca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šef kabineta japonske vlade Jošihide Suga je novinarjem dejal, da se zdi, da je posnetek avtentičen. Tega neodvisni viri še nisi potrdili. »Smo v procesu preverjanja, a zdi se zelo verjetno, da gre za glas gospoda Gota,« je dejal Suga.

Z bombami nad hotele

Jordanija je v sredo pristala, da bo v zameno za izpustitev jordanskega pilota iz ujetništva iz zapora izpustila Iračanko, ki so jo zaradi sodelovanja v terorističnih napadih v jordanski prestolnici Aman leta 2005 obsodili na smrt.

Ženska, ki jo želi Islamska država, je opasana z bombami leta 2005 skušala izvesti teroristični napad na jordanske hotele, a se bombe niso aktivirale. Teroristi Islamske države jo imenujejo 'zaprta sestra'. Pred nekaj dnevi so od japonske vlade zahtevali, da jim izplača 200 milijonov dolarjev v roku 72 ur za osvoboditev talca. Ženska, ki jo želijo osvoboditi, je bila leta 2006 obsojena na smrt.

Deli s prijatelji