VPRAŠANJE GLEDALKE

Za Putina Aljaska premrzla, da bi jo priključil Rusiji

Objavljeno 17. april 2014 21.48 | Posodobljeno 17. april 2014 21.48 | Piše: STA, Ma. F.

Predsednika je ob tem zanimalo, zakaj neki potrebuje Aljasko, ko pa 70 odstotkov ruskega ozemlja leži v severnem pasu.

Vladimir Putin.

MOSKVA – Med številnimi vprašanji državljanov, na katera je v televizijski oddaji danes odgovarjal ruski predsednik Vladimir Putin, so se poleg resnih političnih znašle tudi malo manj resne teme, Putin pa je na trenutke ubral tudi bolj šaljive tone. Na vprašanje gledalke o morebitni priključitvi Aljaske Rusiji je odgovoril, da je premrzla.

Med številnimi vprašanji, ki so jih ruski državljani naslovili na predsednika, se jih je večina nanašala na aktualne domače in mednarodne politične teme. Med temi so bile v ospredju predvsem Ukrajina in težnje tamkajšnjega ruskega prebivalstva po priključitvi Rusiji.

Aljaska je premrzla

Ena od gledalk pa je na Putina naslovila vprašanje o morebitni ponovni priključitvi ameriške zvezne države Aljaske Rusiji. Od predsednika je dobila odgovor, ki ga verjetno ni pričakovala. »Aljaska je premrzla,« je upokojenki dejal Putin. Predsednika je ob tem zanimalo, zakaj neki potrebuje Aljasko, ko pa 70 odstotkov ruskega ozemlja leži v severnem pasu.

Aljasko so v 18. stoletju naselili ruski priseljenci, leta 1867 pa jo je ruski car Aleksander II. prodal ZDA za 7,2 milijona tedanjih dolarjev.

 

Deli s prijatelji