HRVAŠKA

Za pse v Dalmaciji le najslabši deli plaž

Označenih plaž vse več, a večinoma brez sence, tušev in pitne vode. Na Pašmanu in Ugljanu prevladujejo table za prepoved pasjega kopanja.
Fotografija: Plaža za pse Bartovica na koncu Tkona nima ne sence, ne tuša, ne koša za pasje iztrebke. FOTOGRAFIJa: JANEZ PETKOVŠEK
Odpri galerijo
Plaža za pse Bartovica na koncu Tkona nima ne sence, ne tuša, ne koša za pasje iztrebke. FOTOGRAFIJa: JANEZ PETKOVŠEK

PAŠMAN – Na poletne počitnice se vse več turistov odpravlja s psi in tega se zavedajo tudi urejevalci plaž. Na sosednjem Hrvaškem, kamor še vedno odhaja dopustovat največ Slovencev, so potrebo po urejenih pasjih plažah najprej zaznali v Istri in Kvarnerju, zadnje čase pa jih je vse več tudi v Dalmaciji in celo po otokih.
V Tkonu na Pašmanu na urejenih betonskih plažah se psi ne smejo kopati.
V Tkonu na Pašmanu na urejenih betonskih plažah se psi ne smejo kopati.

Na spletnih straneh lahko hitro najdeš informacije o tem, kje pri sosedih imajo urejene plaže za pse z nekaj potrebne infrastrukture, a to velja predvsem za največja turistična središča in najbolj obiskane otoke. Ko gre za manjše kraje, izkušnje največkrat dobivaš kar sproti, na terenu.

Na območju Trogirja imajo tako urejeno pasjo plažo v okolici Kaštela, v Splitu v delu Kašjuna in Kašteleta, v kraju Kvadar na Žnjanu, v Trsteniku in Lumbardi pod Pazdigradom, v Dubrovniku pa v Slanem. Na otokih je ena lepših v kampu Straško na Pagu, na Braču je v mestu Bol plaža za pse celo ograjena, pred Zlatnim ratom pa je zanje tudi veliko sence. Na Hvaru je zanje del plaže Zaraće, na otoku Vis pa je v Komiži psom namenjen del plaže Vartalac.

Na drugih otokih je urejanje pasjih plaž šele v povojih. Tako so na izjemno popularnem Pašmanu blizu nudističnega kampa Sovinje psom namenili plažo Bartovica, do katere pa je najbolje iti peš, saj v bližini ni posebej urejenega parkirišča. Tudi dostop do vode je le eden, saj preostanek plaže od ceste ločijo velike skale. Razen nizke vode z mivko tam ni ničesar ne za pse ne za ljudi.

Brez senčnikov ali dreves za lastnike psov in njihove ljubljence se zato ne da zdržati prav dolgo. Manjka tudi tuš, da bi se pes lahko odžejal ali da bi z njega sprali sol, ki lahko povzroči alergijo, srbenje ali izsušitev dlake. Da o manjkajočem košku za pasje iztrebke niti ne govorimo.
 

Globa je 200 evrov


Čeprav je načeloma psom dovoljen dostop na vse neurejene plaže oziroma na tiste, na katerih to ni posebej prepovedano, jim marsikdo ni naklonjen. Še posebno če so večji in bi lahko med letanjem po plaži podrli kakšnega malčka, se otresali po kopalcih ali celo tacali po brisačah.

Tako so konec junija na plaži Plažine na koncu Tkona le dan po tistem, ko so opazili, da ima več turistov ob sebi majhne pse, namestili dodatno opozorilno tablo, da tam ti ne smejo v vodo. Večina lastnikov je z njimi v vodo šlo le zgodaj zjutraj, ko na plaži ni še nikogar, ali zvečer, ko tam ni nikogar več. Če bi jih pri nedovoljenem početju zalotil komunalni nadzornik, namreč tvegajo globo, ki ponekod znaša tudi 200 evrov.

Na sosednjem otoku Ugljan pa smo v turističnem naselju na glavni mestni plaži v Kukljici opazili le veliko tabel s prepovedmi kopanja za pse, in to vse do predelov, kjer je dostop do morja lažji, plaža pa prodnata. Tako lastniki številnih psov svoje ljubljence lahko ohladijo le na neurejenih delih plaže z ostrimi skalami in zahtevnim dostopom do morja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije