ZAPOR

Za obzidjem zloglasnega 
San Quentina

Objavljeno 11. januar 2016 22.11 | Posodobljeno 11. januar 2016 22.11 | Piše: M. R.

Nekaj novinarjev je po dolgih letih dobilo priložnost, da si ogledajo kalifornijski zapor, v katerem na izvršitev smrtne kazni čaka več kot 700 jetnikov.

Zapornike stražijo oboroženi pazniki. Foto: Reuters

Ne zgodi se prav pogosto, da lahko novinarji obiščejo ameriške zapore, še posebno to velja za najbolj znani kalifornijski državni zapor San Quentin, o katerem nihče ne najde lepih besed. Je edini v tej ameriški zvezni državi, kjer izvršujejo smrtne kazni, trenutno pa na usmrtitev čaka več kot 700 jetnikov. Konec leta so zaporniške oblasti v to izjemno strogo varovano ustanovo spustile nekaj izbranih novinarjev.

Več jih umre naravne smrti

Možnost, da bodo na smrt obsojeni tudi usmrčeni, je po mnenju mnogih od njih precej manjša od verjetnosti, da bodo umrli naravne smrti. Zadnjega so tu z injekcijo usmrtili pred desetletjem, potem pa je sodišče razglasilo moratorij na izvrševanje smrtne kazni, saj naj bi ubijanje s smrtonosno injekcijo kršilo ustavno določbo, ki prepoveduje kruto kaznovanje. Na smrt obsojeni zapornik, ki so ga v ZDA nazadnje usmrtili z injekcijo, je namreč hudo trpel, ker so mu smrtonosno tekočino namesto v žilo vbrizgali v mišico, zaradi česar je namesto predvidenih 15 minut umiral več kot pol ure. Tik pred smrtjo se je še premikal in momljal, čeprav bi moral biti že po treh minutah pod vplivom uspavalnega sredstva.

Tudi zaradi tega so v San Quentinu leta 2008 zgradili povsem novo sobo smrti in zanjo odšteli debelih 850.000 dolarjev, vendar je niso še nikoli uporabili. Novinarji, ki so že obiskali zapor, pravijo, da se ni prav nič spremenilo. Prostori so še vedno umazani in prenatrpani, oprema zastarela. Zidovi so debelejši od metra, celice majhne in vlažne.

Med obiskom so novinarjem nadeli zaščitne telovnike, saj v San Quentinu niti dobrih tisoč oboroženih paznikov ne more jamčiti za varnost. Nasilni izgredi so stalnica. Februarja 2006 sta bila v njih ubita dva jetnika, poškodovanih pa več kot sto. Od leta 1978 so v Kaliforniji usmrtili le 13 ljudi, več kot 90 jih je umrlo naravne smrti ali so se ubili sami.

Nekateri zaporniki so se z veseljem pogovarjali z novinarji in jim pripovedovali svoje zgodbe. »Mislim, da izvršitve smrtne kazni ne bom dočakal,« je povedal 67-letni Douglas Clark, ki je v zaporu že 33 let. Nekateri zaporniki so dejali, da bi bila smrt pravzaprav olajšanje, saj so razmere neznosne. Tudi večkratni morilec Robert Galvan, ki je med obiskom pridno telovadil, je prepričan, da bo za rešetkami prej umrl naravne smrti kot zaradi smrtonosne injekcije. Med najbolj znanimi obsojenci na smrtno kazen je Scott Peterson, ki je na božični večer 2002. umoril svojo osem mesecev nosečo ženo in njeno truplo vrgel v zaliv pred San Franciscom. Med obiskom je na dvorišču igral košarko, vendar ni želel govoriti z novinarji in se je med fotografiranjem obrnil stran. 

Johnny Cash v San Quentinu

Med najbolj znanimi ljudmi, ki so se močno zavzemali za izboljšanje razmer v ameriških zaporih, je bil tudi že pokojni glasbenik Johnny Cash. Leta 1969 je nastopil v San Quentinu, kjer je posnel album, s katerim se je prvič povzpel na prvo mesto glasbenih lestvic. O tem nastopu so posneli tudi film, ki prikazuje izjemno vzdušje in naelektreno atmosfero v tem zloglasnem kalifornijskem zaporu, ki davkoplačevalce stane več kot 120 milijonov dolarjev na leto.

Deli s prijatelji