REVOLUCIJA

Za novega ukrajinskega premierja izbrali Jacenjuka

Objavljeno 26. februar 2014 21.15 | Posodobljeno 26. februar 2014 21.59 | Piše: STA, Mo. S.

Jacenjuka naj bi v četrtek potrdili še v parlamentu.

KIJEV – Prihodnjo ukrajinsko vlado naj bi do predsedniških volitev vodil Arsenij Jacenjuk (39), so danes objavili na osrednjem trgu Majdan v Kijevu, na katerem se je zbralo več deset tisoč ljudi. Izbral ga je t. i. Majdanski svet, predstavništvo različnih skupin protestnikov, ki so dosegli padec predsednika Viktorja Janukoviča. V prvem odzivu za britanski BBC je dejal, da bo Ukrajina »ostala enotna«, čeprav je »na robu katastrofe«.

Jacenjuka naj bi v četrtek potrdili še v parlamentu. Nekdanji zunanji minister Ukrajine je sicer predsedujoči stranke Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko.

Klička ni med ministrskimi imeni

Na Trgu neodvisnosti v Kijevu so se predstavili tudi kandidati za ministre nove vlade narodne enotnosti. Finančno ministrstvo bo prevzel Oleksander Šlapak, zunanji minister bo nekdanji ukrajinski veleposlanik na Finskem Andrij Deščitsija. Začasni predsednik države Oleksandr Turčinov je pred tem s podpisom odloka prevzel naloge vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil in podpisal zakon o pomilostitvi za miroljubne protestnike, ki so bili aretirani v zadnjih tednih.

Andrij Parubij, vodja t. i. Euromajdan protesta, naj bi postal vodja nacionalnega sveta za varnost in obrambo, vodja kontroverzne skrajno desne paravojaške skupine Pravi sektor Dmitro Jaroš naj bi postal njegov namestnik. V vladi bo tudi Dmitro Bulatov, aktivist, ki so ga ugrabili in hudo mučili, zaradi česar je moral na zdravljenje v Litvo. Postal naj bi minister za mlade in šport. Na seznamu ministrov pa ni ne Timošenkove ne Vitalija Klička, ki je bil sicer v prvih vrstah opozicijskih voditeljev med protesti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodna tiralica in razpustitev posebne policijske enote

Nove oblasti so medtem že razpustile posebno enoto policije, ki so jo protestniki okrivili za večino smrtnih žrtev v nasilju prejšnjega tedna, Kijev pa je za Janukovičem izdal mednarodno tiralico in zaprosil za pomoč pri odkrivanju njegovega premoženja. Janukoviča iščejo zaradi množičnega poboja med streljanjem na protivladne protestnike, skrival pa naj bi se na Krimskem polotoku na jugu države.

Na Krimu vse bolj napeto

Na Krimu, kjer živijo pretežno Rusi, postaja vse bolj napeto in proruski protestniki že pozivajo k priključitvi k Rusiji. Blizu poslopja regionalnega parlamenta v Simferopolu, administrativnem središču Krima, so danes izbruhnili tudi spopadi med proruskimi protestniki in pripadniki muslimanske etnične skupine krimskih Tatarjev, ki podpirajo novo vodstvo v Kijevu. Protestnikom je uspelo tudi vdreti v poslopje parlamenta.

V največjem krimskem mestu, Sevastopolu, protesti potekajo že nekaj dni. Množica je celo odstavila mestne oblasti in imenovala ruskega župana Alekseja Čalija. Po navedbah protestnikov, ki so te dni vztrajali pred mestno hišo, so njihove sanje ponovna priključitev k Rusiji.

Deli s prijatelji