V VESOLJE

Za leto dni sta se poslovila od Zemlje

Objavljeno 24. april 2015 11.03 | Posodobljeno 23. april 2015 13.50 | Piše: Miloš Krmelj

Scott Kelly in Mihail Kornienko bosta prva v vesolju naskakovala svetovni rekord.

Sojuz TMA-16M ob izstrelitvi.

BAIKONUR – Raziskovanje vesolja je za človeka že od nekdaj velik izziv. Po pristanku na Luni si danes marsikateri astronavt želi, da bi se lahko sprehodil tudi po Marsu, a kot kaže, bo treba za takšno priložnost počakati še nekaj let. Je pa zato precej bolj dosegljiva uresničitev želje po nekoliko daljšem in neprekinjenem bivanju v vesolju.

Konec marca je namreč proti Mednarodni vesoljski postaji poletela nova tričlanska posadka v sklopu 44. vesoljske ekspedicije, ki jo sestavljajo ruska kozmonavta Genadij Padalka (to je njegov že peti polet v vesolje) in Mihail Kornienko (poletel je drugič) in ameriški astronavt Scott Kelly (četrti polet). V vesolje je posadka poletela na krovu ruske vesoljske ladje sojuz TMA 16A, ki je pred združitvijo z Mednarodno vesoljsko postajo štirikrat obkrožila Zemljo, do postaje pa je od izstrelitve skupaj letela šest ur. To je bil že 125. polet te vrste vesoljskih ladij, ki so jih začeli uporabljati še v bivši Sovjetski zvezi leta 1967.

Glavna posebnost odprave je, da se dva člana, Kelly in Kornienko, kar eno leto ne bosta vrnila na Zemljo, ampak bosta ves ta čas živela na Mednarodni vesoljski postaji. Do prihoda omenjene trojice so na njej že bivali trije, tako da se je skupno število stanovalcev povečalo na šest, kar je že nekaj let pravo in normalno število ljudi na tem vesoljskem raziskovalnem laboratoriju.

Znanstveniki, inženirji, strokovnjaki za izobraževanje, zdravniki in vesoljski raziskovalci se že dlje zanimajo za res izjemno dolgo bivanje v vesolju. Med letoma 1987 in 1995 so štirje ruski kozmonavti v določenem zaporedju na krovu takratne sovjetske in nato ruske vesoljske postaje MIR prebili več kot eno leto. Svetovni rekord še vedno ima ruski kozmonavt in zdravnik Valerij Poljakov, ki je med letoma 1994 in 1995 tam prebil kar 437 dni in 17 ur. Ekskluzivnemu klubu se bosta predvidoma pridružila še Kelly in Kornienko, ki naj bi v breztežnostnem stanju prebila dvakrat toliko časa, kot je zdaj običajno. Njuno bivanje bo v veliko pomoč znanstvenikom s področij medicine in psihologije, ki bodo raziskovali možnosti o nadaljnjem raziskovanju globin vesolja, kot denimo človeški polet proti asteroidu in Marsu. Nasa in ruska zvezna vesoljska agencija Roscosmos sta ravno zato sestavila dolg seznam raziskovanj, s katerimi bodo poskušali ugotoviti, s kakšnimi tveganji se človek lahko sooča pri raziskovanju vesolja in kako jih zmanjšati.

Težave z očmi

»Mednarodna vesoljska postaja je najbolj napreden in dobro opremljen raziskovalni laboratorij v orbiti Zemlje,« pravi dr. John Charles, vodja mednarodnega znanstvenega urada pri Nasinem programu poletov človeških posadk v vesolju ter pri znanem Johnsonovem vesoljskem centru v Houstonu. In nadaljuje: »Vendar pa celotno izkoriščanje tega vesoljskega laboratorija zahteva kombinirano prizadevanje vseh partnerskih držav in agencij, ki delajo pri tem programu, saj se tako dela brez nepotrebnega in dragega podvajanja.«

Med ZDA in Rusijo potekajo že tri vrste dvostranskih raziskovanj, ki se razlikujejo po vrstah in stopnjah raziskovanj in raziskovalcev. Pri tokratnem poletu oziroma večmesečnem bivanju v vesolju bodo med drugim raziskovali, kako vpliva na človeški vid. O tovrstnih težavah je namreč v preteklosti poročalo več kot 30 odstotkov ameriških astronavtov.

Nedavne raziskave naj bi pokazale na strukturne spremembe v očeh pri tistih, ki so bili v vesolju šest mesecev ali dlje. Raziskave bodo pomembne tudi glede psihološkega prilagajanja na dolge vesoljske polete, odgovorile pa bodo tudi na vprašanja o kemijskih spremembah v telesu.

Dolgotrajna izpostavljenost stanju breztežnosti terja določene prilagoditve, saj se med drugim soočajo tudi s težavami z gibanjem. Doživljajo pa tudi druge nevšečnosti, ki se zelo dobro pokažejo, ko se vrnejo na Zemljo.

Nova raziskovanja naj bi pripomogla k zmanjševanju negativnih učinkov dolgotrajnega vesoljskega poleta. Kot zanimivost lahko omenimo, da ima Scott Kelly brata Marka, enojajčnega dvojčka, ki je tudi astronavt. Ta je v sklopu programa shuttle kar štirikrat letel v vesolje. Omenjena sta prva enojajčna dvojčka, ki sta astronavta in sta oba že večkrat bivala v vesolju. Mark se je že upokojil in z njim bodo zdaj tudi na Zemlji izvajali določene biomedicinske raziskave. Ob tem vesoljskem poletu je ameriški predsednik Barack Obama z ženo Michelle prek twitterja poslal Scottu dobre želje in uspešno bivanje v vesolju. 

Deli s prijatelji