STANOVANJA

Za kvadrat stanovanja 7,5 evra

Objavljeno 21. marec 2012 08.39 | Posodobljeno 21. marec 2012 08.39 | Piše: Mo. S.

Na Dunaju načrtujejo ugodna stanovanja za socialno šibkejše.

Fotografija je simbolična.

DUNAJ – V zadnjih letih si verjetno marsikdo želi, da bi s svojimi dohodki lahko lažje in bolje živel. Med pomembne izdatke zagotovo spadajo tudi najemnine za stanovanja, ki ponekod brez pravega razloga segajo v nebo, podnajemnikom pa ne pustijo spati.

Vseljivo do 2014

V avstrijski prestolnici so se zato odločili, da bodo zgradili stanovanja z ugodnejšo najemnino za socialno šibkejše prebivalce, zlasti za mlade družine, pare, samske in starše samohranilce. Dunajski mestni minister za stanovanjsko gradnjo in prenovo mest Michael Ludwig je javnosti predstavil program Smart, ki v prvi fazi predvideva gradnjo 2000 preprosto opremljenih stanovanj, ki naj bi bila vseljiva najkasneje do leta 2014.

300 evrov za 40 kvadratov

Podnajemnike bo verjetno razveselila predvsem cena, saj naj bi stroški najemnine in upravljanja znašali 7,5 evra na kvadratni meter, kar bi za 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje pomenilo 300 evrov mesečno.

Stanovanja bodo gradili v različnih predelih v Dunaju, zasnovali pa jih bodo tako, da bi z optimalno uporabo površin ustvarjala čim manj stroškov s porabo energije, kurjave in vode. Integrirana bodo v nove stanovanjske projekte v mestu, so nam sporočili iz Agencije za stike z mestom Dunaj.

Morda bi bilo dobrodošlo, da bi podobno potezo naredili tudi pri nas.

Deli s prijatelji